Hold renten lav og få pengestrømmen i gang!

Regjeringen må føre en finanspolitikk som holder renten lav, og som får i gang pengestrømmen mellom bankene.

Dette var det viktigste rådene statsminister Jens Stoltenberg mandag fikk av økonomieksperter fra ledende forskningsinstitusjoner.

- Alle råd bidrar til å gi oss et bedre beslutningsgrunnlag, når vi nå går inn i den avgjørende fasen med å sette sammen krisepakken. Det aller viktigste, og det som treffer best, er å føre en økonomisk politikk som legger til rette for lav rente. Dernest at banksystemet kommer i gang igjen, sier Stoltenberg.

Sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og leder av Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, møtte statsministeren fem fremtredende økonomer fra Universitetet i Oslo, Statistisk sentralbyrå, BI og Norges Handelshøyskole.

Rundebordssamtalen mandag inngår i en serie lignende møter, der regjeringens ledelse søker råd og synspunkter hos organisasjoner og eksterne miljøer. Onsdag skal lederne for de tre regjeringspartiene drøfte sammensetningen av den nye krisepakken med de parlamentariske lederne for opposisjonspartiene.

Blodomløp
Øystein Olsen fra SSB mener at jobb nummer en for regjeringen må være å få i gang blodomløpet i finansmarkedet. Det er derfor helt avgjørende at krisepakken som er varslet til den 26. januar, inneholder tiltak som vil føre til at pengestrømmen mellom bankene løper som normalt.

- Men det er viktig å ikke brenne alt kruttet med en gang, ettersom krisen trolig blir langvarig. Norsk økonomi er i utgangspunktet solid, og ledigheten er fortsatt lav. Derfor er det fornuftig å gå skrittvis fram, sier Olsen.

Øystein Thøgersen fra NHH minner om at det er satt i verk betydelige tiltak allerede og at Norge tross alt befinner seg i en gunstigere situasjonen enn mange andre land, selv med en viss økning i ledigheten.

- Det er viktig å ordne tiltakene slik at de blir knyttet til konjunkturene, med andre ord at de kan slås av og på i takt med svingningene i økonomien. Dette skal ikke være endringer i grunnleggende forhold i finanspolitikken og statsbudsjettet, sier Thøgersen.

Han nevner justering i moms og arbeidsgiveravgift som en type tiltak som lett kan reverseres når forholdene endrer seg til det bedre.

Ikke konkludert
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) fastholder at regjeringen ennå ikke har banket hovedgrepene i krisepakken.

- Vi har ikke konkludert, verken på innretning eller omfang. Men det er ikke slik at vi kan bevilge oss bort fra alle følger av at det internasjonale kredittmarkedet ikke virker. Mange bedrifter vil merke bortfall av etterspørsel. Det er ikke til å unngå, sier hun.

Verken Stoltenberg eller Halvorsen vil gå nærmere inn på hvordan de ulike elementene i den kommende tiltakspakken blir veid opp mot hverandre og hvordan dimensjonere riktig.

Kort fortalt er dette spørsmål om hvor mye som skal kanaliseres til oppussing og rehabilitering av offentlige bygg, hva slags grep som trengs for å få i gang flyten i kredittmarkedene, og hvor stor håndsrekning næringslivet skal få gjennom skatte- og avgiftslettelser.