Ren kriminalitet, ikke bare pøbelstreker

Manglerud politistasjon kaller inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede etter herjingene i Oslo sentrum de siste dagene.

Målet er å gjennomføre individuelle samtaler med samtlige i løpet av inneværende uke, med foreldre og for enkelte også barnevernet til stede.

- Nå må vi smi mens jernet er varmt. Det er viktig at vi handler raskt slik at de unge skjønner alvoret i saken. Gjennom samtalene skal vi få dem til å forstå at dette ikke bare er pøbelstreker, men ren kriminalitet og at samtalen gjelder deres fremtid, sier stasjonssjef Gro Smedsrud til NTB.

Ekstraordinært møte
Byrådsleder Erling Lae (H) har innkalt til et ekstraordinært møte i politirådet i tirsdag ettermiddag for å diskutere opptøyene i Oslo sentrum sist uke.
Politirådet er et samarbeidsorgan mellom toppledelsen i Oslo kommune og toppledelsen i Oslo politidistrikt, og ledes av byrådsleder Erling Lae.
Byrådslederen vil også omgående invitere til et møte med justisminister Knut Storberget (Ap) og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å informere om Oslo kommunes forebyggende tiltak og hvordan kommunen vil følge opp denne konkrete situasjonen.

Erling Lae er ikke den eneste som bekymrer seg. Forskerne Laila Bokhari og Petter Nesser, begge ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), frykter at militante islamske grupper benytter opptøyene til å rekruttere sint minoritetsungdom, slik det har skjedd i utlandet.

Ikke dill-dall
Torsdag og lørdag ble rundt 200 unge i alder helt ned i 13 år innbrakt etter opptøyene som fulgte lovlige demonstrasjoner mot Israels bombing av Gazastripen. Manglerud politistasjon, som har lang erfaring med å håndtere opprørsk ungdom, vil konsentrere seg om de yngste fra deres stasjonskrets.

- Men først må vi få oversikt over hvem, alder og bosted. Jeg regner med at vi kommer i gang med innkalling allerede tirsdag, og at vi har fått de unge og deres foreldre i tale i løpet av uken, sier Gro Smedsrud.

Foreløpig har stasjonen registrert 14 under 18 år, den yngste 14 år, og 18 over 18. Mange er kjent for politiet fra før, mens noen er ukjente. De fleste er gutter med minoritetsbakgrunn.

Hun understreker at det ikke blir noen dill-dall-samtale. Dette er alvorlig og gjelder de unges liv og fremtid. Kanskje blir det den viktigste samtalen i deres liv.

Variert reaksjon
Ungdom over 18 år kan vente seg klekkelige bøter, eventuelt straffesak hvis det foreligger anmeldelse. Tidligere har det vært antydet bøter opp til 9.000 kroner, i tillegg til erstatning for skadeverk.

- Men vi er ikke ferdig med å vurdere reaksjonene. For de yngste har det trolig lite for seg med bøter, for en bot blir som regel betalt av foreldrene. For dem kan det være mer hensiktsmessig å reagere med krav til opprydding og opplæring i hvordan et demokrati fungerer. De må lære at man har rett til å ytre seg, men ikke herje vilt slik vi nå har sett. At vi velger riktig reaksjon er en ren investering i fremtiden.

- Det er også viktig å få foreldrene til å skjønne alvoret. De har tross alt latt sine håpefulle dra ned til sentrum og stelle i stand bråk. De må forstå at dette er kriminalitet, ikke vanlige rampestreker, sier hun.