Svein Richard Brandtzæg ny konsernsjef i Hydro

Svein Richard Brandtzæg er utnevnt til ny konsernsjef i Norsk Hydro ASA etter at nåværende konsernsjef Eivind Reiten fratrer sin stilling 30. mars 2009.

 

Reagerer på Reitens etterlønn

Eivind Reitens etterlønn på 17 millioner kroner skaper reaksjoner blant næringspolitikerne på Stortinget. De mener at ordningen sender feil signaler i nedgangstider.
-17 millioner kroner i etterlønn er i meste laget. Avtalen som er forhandlet fram, må Reiten og styret som forhandlet den fram ta ansvaret for. Denne ordningen gir feil signaler i en tid med finanskrise og økende arbeidsledighet, sier Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg.
Arbeiderpartiets Steinar Gullvåg mener at signalene som sendes er «fullstendig feil».
- Avtalen står i stil med de gunstige avtalene Reiten har oppnådd tidligere, og den hører ikke noe sted hjemme. Jeg synes heller ikke at Reiten har gjort en så god jobb for Hydro at han fortjener en slik premiering, sier Gullvåg til NTB.
Kristelig Folkepartis ledende industripolitiker, Ingebrigt Sørfonn, sier at det påhviler næringslivsledere et stort ansvar å vise magemål.
- KrF har gang på gang manet til moderasjon blant næringslivets ledere. Dette eksemplet føyer seg inn i rekken av eksempler vi har kritisert, sier Sørfonn til NTB.
Han tviler ikke på at avtalen er juridisk holdbar, men understreker at signalene er feil.
- Alle som maner andre til måtehold, må også vise det for egen del, sier Sørfonn.

 

Reiten har orientert styret om at han ønsker å tre tilbake etter nesten åtte år som leder av selskapet.

- Styret beklager at Eivind Reiten har bestemt seg for å slutte, men har respekt og forståelse for hans beslutning i lys av den lange perioden han har ledet selskapet, sier Hydros styreleder Terje Vareberg. - Samtidig er styret svært tilfreds med at en meget dyktig og erfaren Hydro-leder har takket ja til å etterfølge Reiten, sier Vareberg.


Svein Richard Brandtzæg, 51, er konserndirektør i Hydro med ansvar for forretningsområdet Aluminium Produkter, Hydros virksomhet innen videreforedling med om lag 16.500 ansatte. Brandtzæg, som har doktorgrad i kjemi fra NTNU i Trondheim, leder også Hydros teknologistyre (Hydro Technology Board).

Siden han begynte ved Årdal og Sunndal Verk i 1985, har Brandtzæg hatt en rekke lederstillinger i hele verdikjeden i Hydros aluminiumvirksomhet, både i aluminiumproduksjon og videreforedling, i og utenfor Norge.

- Brandtzæg har usedvanlig bred kompetanse og meget solid erfaring fra norsk og internasjonal aluminiumvirksomhet, og han har vist seg som en sterk og svært handlekraftig leder gjennom 23 år i Hydro, sier Vareberg.

Reiten trekker seg etter åtte år som konsernsjef
Eivind Reiten, 55, har arbeidet i Hydro siden 1986, og han har ledet selskapet siden mai 2001.


Eivind Reiten
- Jeg har hele tiden sett for meg at syv til åtte år ville være en hensiktsmessig avgrensing for mitt lederskap i Hydro. Denne våren har jeg sittet i åtte år, og nå er tiden inne for å slippe til nye krefter og nye øyne, sier Reiten.


Reiten har i løpet av sine nesten 23 år i Hydro hatt en rekke lederstillinger innen aluminium, magnesium, landbruk, olje og energi. Han har ledet Hydro gjennom den mest omfattende restruktureringen i selskapets 103-årige historie, fra et industrikonglomerat til dagens aluminium- og energiselskap.

- Eivind Reiten har markert seg som en av Norges fremste industriledere. Som konsernsjef i Hydro har han stått i bresjen for en krevende men helt nødvendig omstilling i selskapet, som har lagt grunnlaget for internasjonalt konkurransedyktige virksomheter innenfor landbruk, olje- og energi og aluminium, sier Vareberg.

Reiten har også vært olje- og energiminister, fiskeriminister og statssekretær i Finansdepartementet.

I Reitens avtale med Hydro, som ble inngått i 2001 og reforhandlet i 2004, inngår tre års etterlønn. Detaljer om kompensasjon og betingelser for fratredelse er redegjort for i selskapets årsberetning, som er tilgjengelig på Hydros nettsider www.hydro.no, under kapittelet "Godtgjørelse til ansatte og konsernledelse" i Note 11.

Mandag 12. januar klokken 10.00 avholder Norsk Hydro AS en pressekonferanse i Drammensveien 264 i forbindelse med at Eivind Reiten fratrer som konsernsjef. Også ny konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg, vil være tilstede.