Kronprinsen åpner det norske hus i Brussel

Kronprins Haakon er hedersgjesten når Norges største utenriksstasjon offisielt gjenåpnes i nyoppusset prakt preget av norsk design i Brussel.

 

Rundt 200 millioner kroner har det kostet Statsbygg å kjøpe og totalrenovere kontorbygget i Rue Archimède 17, som har huset den norske ambassaden og EU-delegasjonen i byen siden 70-tallet.

«Norway House», som den elleve etasjer høye bygningen kalles, skal foruten de norske diplomatene også huse et knippe andre norske interesser i EU-hovedstaden.

Kikker på EU-sjefen
Bare selve rammeverket er beholdt i den gamle kontorbygningen, som har en av EU-byens aller mest sentrale plasseringer. Bare få skritt over gata ligger EU-kommisjonens monumentale hovedkvarter Berlaymont og Schuman-rundkjøringen.

De norske Brussel-diplomatene har brukt årets første dager på å flytte inn i de nyoppussede lokalene, og EU-ambassadør Oda H. Sletnes er storfornøyd med resultatet.

- Det er en fin bygning, med en flott blanding av moderne arkitektur i et gammelt bygg med norske møbler, så jeg gleder meg til å begynne å jobbe her, sier Sletnes til NTB.

Fra de norskdesignede Skandia-lenestolene på sitt kontor i tiende etasje har Sletnes fri sikt til EU-kommisjonens president José Manuel Barrosos hjørnekontor i Berlaymont.

Nye og gamle klassikere
Barroso har invitert både kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på lunsj når de kommer til Brussel for å åpne «det norske huset» 22. januar.

Kronprinsen skal også møte EU-parlamentets president Hans-Gert Pöttering, før den offisielle åpningen med rundt 250 prominente gjester til stede samme kveld.
Gjestene vil trolig tilbringe mye av kvelden i toppetasjen i bygningen, hvor et knippe gigantiske utgaver av den klassiske norske Luxo-skrivebordslampen sørger for belysning til sittegrupper med behagelige Copenhagen-stoler designet av Lars Tornøe.

I midten troner det solide møtebordet Convent som danske Komplot design står bak, kringsatt av Rex-stoler designet av Olav Eldøy. Ellers er designkollektivet Norway Says godt representert med sofaer, stoler og lamper i fellesområdene i ambassaden.

- Vi har prøvd å bruke norske møbler så langt det er mulig, under forutsetning at de holder internasjonal kvalitet, sier interiørdesigner Linda Evensen, som står bak innredningen i lokalene og har tegnet enkelte spesialtilpassede møbler.
Brussel-ambassaden er den sjuende i rekken Evensen har innredet.
- Dette er en stor ambassade, Norges største, med helt spesielle behov, men det har vært en fantastisk morsom jobb, legger hun til.

Plass til EU-medlemskap
Da Statsbygg kjøpte kontorbygget i 2003, var det overmodent for en oppussing etter tiår uten spesielt godt stell. Arkitektfirmaet Hille Melbye fikk oppdraget, og siden arbeidet startet for alvor fire år senere, er det meste endret, fra fasade til rominndeling.

- Planen var å skape en effektiv bygning, som skulle være representativ. Ikke nødvendigvis prangende, men mer tydelig enn den var før, sier Berg til NTB.
Utenriksdepartementet legger beslag på de seks øverste etasjene i bygningen, og foreløpig er ikke alt av den resterende plassen leid ut. Ifølge gamle kalkuleringer ville EU-delegasjonen måtte trenge hele bygningen hvis Norge en dag skulle gå inn i EU.

Ambassadør Sletnes avviser at det har vært noen rettesnor for oppussingen av bygningen, men Statsbygg bekrefter at spørsmålet har vært et tema.
- Det er ikke usunt å ha litt å gå på, smiler Berg.