Fredelig demonstrasjon endte med vold igjen

Den fredelige demonstrasjonen i Oslo lørdag ettermiddag ble avløst av en ny runde med gateslag. 130 mennesker ble innbrakt av politiet.

Dagen startet med en fredelig demonstrasjon foran Stortinget, der blant andre SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen deltok. Det gjorde også SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås.
Mange av demonstrantene valgte å gå videre til Israels ambassade i Parkveien bak Slottet. Blant dem var Holmås, skriver Dagsavisens nettutgave. Kvinner og småbarn gikk først i demonstrasjonstoget. Vel framme foran ambassaden ble plutselig stemningen amper, og politiet måtte til slutt ta i bruk tåregass for å spre folkemengden.
Tåregass
For å få kontroll utenfor ambassaden lørdag formiddag tok politiet i bruk tåregass som ble sprøytet inn i mengden. Deretter ble demonstrantene omringet, og det ble krevd at de forlot området umiddelbart. Etter hvert var det bare en «hard kjerne» av demonstrantene igjen i området mellom politibilene.
- Vi laget en sluse for å få kontroll over demonstrantene. Så førte vi dem gjennom, opplyser en polititjenestemann på stedet til NTB.
- Noen tjenestemenn ble skadd etter å ha blitt truffet av stein, men det er bare snakk om lettere skader, sier tjenestemannen.
Raserte butikker
Ved 17.30-tiden lørdag hadde politiet fått kontroll på demonstrantene utenfor Israels ambassade i Parkveien bak Slottet i Oslo. Men mange av deltakerne tok deretter turen til andre steder i byen for å fortsette demonstrasjonen der, blant annet Jernbanetorget og Egertorget.
Flere sluttet seg til demonstrantenes rekker etter hvert. Anført av trommevirvel dannet det seg en svær prosesjon ved Youngstorget som så fortsatte til Stortinget i 18-tiden.
130 pågrepet
I disse nye demonstrasjonene var det mange uroelementer som benyttet anledningen til å gjøre skadeverk på butikker og bygninger i sentrum. NTB observerte flere knuste butikkvinduer, og i tillegg ble politi til hest beskutt med fyrverkeribomber. Det ble også skutt raketter inn i lokalene til frimurerlosjen, der det ifølge TV 2 var juletrefest med 200 barn til stede.
Spesielt McDonald's-restauranter har blitt utsatt for pøblenes vrede. Politiet opplyste til VG Nett lørdag kveld at flere restauranter har måttet stenge.
Rundt 130 mennesker ble pågrepet for ordensforstyrrelser og brakt inn i løpet av kvelden, opplyste politiet. Seks personer ble pågrepet for vold mot politiet og to ble pågrepet for skadeverk.