Nye oljeboringer på norsk sokkel

De utlandske selskapene Shell og Total skal sørge for økt aktivitet på norsk oljesokkel i 2009. Dette vil primært omfatte Victoriaområdet og Gro-prospektet.

Victoria er det største, uutbygde gassfunnet på i Norge. I følge Oljedirektoratet inneholder området anslagsvis 118 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Den nøyaktig størrelsen er vanskelig å definere på bakgrunn av høyt trykk, høy temperatur og utfordrende utvinningsmuligheter. I løpet av få uker vil Total bore en avgrensningsbrønn for å få bedre innsyn i størrelsen samt utvinnbarheten i feltet.


Shell vil fokusere på Gro-prospektet, som ligger på 1 500 meters dyp og 350 kilometer fra land. Området kan inneholde mellom 200 til 500 milliarder kubikkmeter gass. Oppstart av leteboring blir i månedsskiftet januar/februar.


Oljedirektoratet avholdt sin årlige pressekonferanse i Stavanger 8. januar. Oljedirektør Bente Nyland ser det som positivt at de internasjonale selskapene engasjerer seg på norsk sokkel, og tror det kan få stor betydning for fremtidige utboringer i Norskehavet.