Roadshow for byggnæringen

I 2009 avholder Byggekostnadsprogrammet et informativt Roadshow for byggnæringen. Startskuddet går i Kristiansand 22. januar.

Road showet har fått navnet "Nyttig, stolt og lønnsom". Fra et selvkritisk perspektiv stilles det spørsmål til egne resultater. Seminaret skal åpne øynene for eventuelle feil eller mangler. Tidspress og økonomi som unnskyldninger for "slurv" avskrives - som motargument poengteres det at det blir dyrere å ignorere detaljene, for deretter å gjøre jobben om igjen.


Det vil bli avholdt forelesninger vedrørende hva som bør og må gjøres av valg og prioriteringer for å forbedre resultatene fremover. Praktiske eksempler og resultater fra utbedringsprosjekter vil geleide tilhørerne gjennom hele prosessen, fra kundens ide, til byggets prosjektering, bygging, overlevering, og videre inn i oppstart av driftsfasen. Hensikten har vært å forbedre bransjeaktørene ved hjelp av oppfølgingen. I tillegg vil en fiktiv bygning bli presentert for å fremheve programmets hovedperspektiver og fokusområder, og informasjon om Ny teknisk forskrift, Universell utforming og andre vesentlige forhold som berører i hverdagen, skal bidra til utvidet kunnskap.


Feil i startfasen blir mest kostbart, og kan skyldes mangel på kunnskap, dårlig holdning, feil i kommunikasjon, eller liten forståelse for andre fag. Det påpekes derfor at samarbeid, kommunikasjon og resultatdeling både er tidssparende nøkkelfaktorer, og nødvendige elementer for å oppnå målbare samfunnsøkonomiske forbedringer.


Turneen tar sikte på å besøke 16 knutepunkter fra Alta til Kristiansand i løpet av 2009, på hvert sted vil aktører ved kunder, arkitekter, rådgivere, små og store håndverksbedrifter og entreprenører være tilstedeværende. Det forventes et totalt besøkstall på mellom 3 000 og 4 000 personer. Oppstart er torsdag 22. januar 2009 kl. 10.00-15.30 på Quality hotell i sørlandsparken i Kristiansand.


Dette vil bli en møteplass for samtlige fag og bransjer i byggenæringen. Road showet arrangeres i samarbeid med entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Byggevare Husindustrien, Byggmesterforbundet, NRL, Maler- og tapetsermestrenes landsforbund, Nelfo, husbanken, Statens bygningstekniske etat og Kristiansand byggeforum. Den brede målgruppen inviterte skal gi mulighet for økt innblikk i det helhetlige bildet av en byggeprosess.


Road show 2008 fremstår som en formell lansering av Byggekostnadsprogrammet, som i korte trekk er et samarbeid mellom myndighetene og byggenæringen. Programmet ble opprettet som et femårig FoU-program av Erna Solberg i 2005 for å redusere byggekostnadene. Byggekostnadsprogrammet er eid av Kommunal og regionaldepartementet (KRD), og rådet for Bygg, Anlegg og Eiendom (BAE-rådet). Finansieringsmessig har det mottatt en offentlig støtte på 80 mill. kroner (16 per år), hvorav næringen forpliktes til et bidrag på minst like mye.


Formålet har utviklet seg til økt kvalitet på prosjektene i tillegg til større lønnsomhet i næringen. 40 prosjekter og rundt 150 ulike virksomheter har vært inkludert. Samtlige prosjekter er nå enten ferdige, eller i avslutningsfasen. Det er de som vil fremlegges som eksempler på programmets struktur, fremgangsmåter og resultater.


Bygg, Anlegg og Eiendomsnæringen (BAE) har et stort forbedringspotensiale i en periode hvor det bygges som aldri før. Produktivitet, holdninger, og liten satsing på ny utvikling og innovasjon er utfordringer hos både arkitekter, ingeniører og entreprenører. Samtidig er mange forbrukere lite flinke til å stille krav til de som prosjekterer og bygger. Programmet sine fokusområder, innebærende forbedret kundekompetanse, økt produktivitet og forbedret ledelse samt ansvarsgjøring i alle ledd, skal bidra til å løse dette.