Nye retningslinjer for tunnelbygging

Håndboken om vegtuneller fra Statens Vegvesen har gjennomgått en revisjon i 2008. Fristen for tilbakemeldinger utgikk 09.01.08, og forskriftene har blitt gjeldende.

Statens vegvesen sine normaler støttes av vegloven § 13 vedrørende anleggelse av veg. Håndbok 021, omhandlende alle typer vegtunneler, har gjennomgått ny revisjon i 2008. Boken erstatter utgaven fra 2006, der EUs tunneldirektiv ble innarbeidet. Siste ordinære revisjon fant sted i 2002.


Den nye utgaven inkluderer tilpasning til Tunnelforskriften av 15. mai 2007 samt håndbok 017, Veg- og gateutforming, og krav om geologisk kartlegging i tunnel under bygging iht. NS 3480, Geologisk prosjektering.


Ettersom Plan- og bygningsloven er under revisjon, er kapittelet om saksbehandlingsprosessen etter PBL erstattet med en kort oversikt over aktuelle lover og forskrifter. Endring av linjeføringer og bredder på ulike tunellprofiler- og klasser, samt justerte krav til brannbelastning, ventilasjon og rømningsveier, er medtatt.


Boken har vektlagt forholdet til miljøet, i samsvar med krav for ivaretakelse av natur- og bymiljø. Av hensyn til tilgjengelighet, er enkelte emner som opprinnelig faller utenfor begrepet normalstoff inkludert. På bakgrunn av et høyt antall aktuelle normaler og retningslinjer, er det benyttet henvisninger fremfor innføringer.


Den fullstendige høringsutgaven av Håndbok 021 finnes på Statens vegvesen sine nettsider.