Kraftig prisfall i borettslag

De tre siste månedene i fjor ga et kraftig fall i prisene på brukte boliger i borettslag. I følge ferske tall fra NBBL gikk prisene ned med 6,4 prosent fra 3. til 4. kvartal. 

Ass. direktør Tore Johannesen i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) sier at prisnedgangen på tampen av fjoråret går igjen over hele landet, men aller sterkest var den i Bergen med en nedgang på 11,8 prosent. Svakest nedgang hadde Østlandet utenom Oslo og Akershus med 4,4 prosent.

De første tre kvartalene av fjoråret var i følge NBBL-statistikken ikke preget av noen markant prisnedgang på brukte borettslagsboliger. Ser man utviklingen på årsbasis fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal 2008 var nemlig nedgangen på 7,4 prosent.

NBBLs ass. direktør sier at det kraftige fallet i fjorårets siste kvartal ikke kom overraskende.

– Den markante nedgangen i mengden omsatte borettslagsboliger viser at det for tiden rår ”tørke” og svært avventende holdninger blant boligkjøperne. En nedgang i antall omsetninger på over 30 % er kraftig kost, sier han.

Johannesen legger ikke skjul på at man i NBBL er svært usikker på hvordan utviklingen i boligprisene vil bli i år.

- Det er flere drivkrefter som trekker i hver sine retninger. Et dårlig fungerende kredittmarked har vært et prekært problem i den senere tid. En annen negativ faktor er at arbeidsmarkedet har blitt mer usikkert enn før, og arbeidsløsheten er ventet å øke betydelig i 2009. Dessuten har tidligere erfaringer fra boligmarkedet vist at et påbegynt fall i boligprisene kan ha en selvforsterkende effekt – akkurat som i perioder da boligprisene går opp.

- På den annen side er rentenivået på full fart nedover. Dette gir mange norske husholdninger en mindre presset økonomi, og skaper grunnlag for ny optimisme i boligmarkedet. NBBL blir derfor ikke overrasket om det viser seg at de ulike drivkreftene nærmest utligner hverandre utover i 2009, sier ass. direktør Tore Johannesen.