Halvorsen bekymret over eldrebølgen

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har funnet ut at det er nødvendig med flere tiltak for å få flere over fra trygd til arbeid. Det trengs for å møte eldrebølgen som skyller inn over oss, mener hun.

 

- Det blir dobbelt så mange eldre i forhold til antall sysselsatte i 2060. Derfor må vi mobilisere ny arbeidskraft, sier Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Ifølge regjeringens nye langtidsprogram vil antall eldre over 67 år per yrkesansatt øke fra 0,2 til 0,4. Med andre ord betyr det at det i dag er fem yrkesaktive for hver pensjonist. I 2060 vil det bare være 2,5 yrkesaktive for hver pensjonist.
Halvorsen mener Norge skal klare jobben, og viser til mobiliseringen av kvinnene i arbeidslivet. Hun ser for seg økt yrkesdeltakelse blant innvandrere, funksjonshemmede, kvinner og eldre. Regjeringen mener dette vil utgjøre et potensial på over 600.000 personer. Det tilsvarer 21 prosent av arbeidsstyrken.
- Det må bli mer vanlig å se at en kvinne med hijab kjører bussen og at en lærer sitter i rullestol, sier Halvorsen.
Samtidig innrømmer finansministeren at den nordiske velferdsmodellen, som har vist seg å være vellykket, kan stå overfor nye utfordringer i framtiden. Vi blir flere eldre, og det er et ønske om bedre velferdstilbud og mer fritid. Denne kombinasjonen vil sette bærekraften i offentlige finanser på prøve, mener regjeringen.