Rekordeksport av gass fra norsk sokkel

Onsdag ble det satt ny rekord i eksport av gass fra norsk sokkel.

 

Gjennom 7.800 kilometer rørledning sørger Norge for at Europa hvert døgn blir tilført gassmengder som tilsvarer det sjudobbelte av de energimengder som produseres som vannkraft her i landet.

- Ved utløpet av siste gassdøgn onsdag morgen klokken 6 hadde vi eksportert 342 millioner kubikkmeter gass. Det var ny rekord, opplyser informasjonssjef Kjell Varlo Larsen i Gassco til NTB.

- Den forrige ble satt døgnet før, og mulighetene for ny rekord torsdag morgen er opplagt til stede, sier Larsen.

Han opplyser samtidig at det omfattende rørledningsnettet har en maksimal kapasitet på 350 millioner kubikkmeter. Dermed ligger eksporten i øyeblikket helt oppe under taket. Eksporten av gass måles i den mengde gass som går gjennom ledningsnettet i løpet av et gassdøgn, det vil si fra kl. 6 til 6.

Norge varmer Europa
- Både produksjon og eksport av gass ligger nå på et rekordhøyt nivå. Norsk sokkel dekker 17 prosent av behovet i EU-området, som består av 26 land. Men i de tre største mottakerlandene, Tyskland, Frankrike og Storbritannia, kommer nå mellom 30 og 40 prosent av gassen fra Norge, sier informasjonssjefen.
Han kan ikke direkte bekrefte at konflikten mellom Russland og Ukraina er årsaken til rekordeksporten, men sier behovet for gass øker jevnt og sikkert over hele Europa.

- Russland er fortsatt største leverandør, men Norge er en meget god nummer to, sier Kjell Varlo Larsen.

Han mener gassen vil spille en stadig større rolle for eksporten av energi fra Norge til Europa. Anslått forsyner Norge EU-landene med en energimengde som ligger på mer enn det sjudobbelte av hva norske vannkraftverk kan produsere.
- Det gir en antydning om hvilke størrelser vi opererer med, sier Varlo Larsen.

Statlig eid
Gassco er et 100 prosent statlig eid selskap. Det ble opprettet i 2001 i forbindelse med privatiseringen av Statoil og omfatter hele rørledningsnettet fra norsk sokkel.

Gassco er et non-profit-selskap som betjener i alt 30 leverandører av gass til Europa. De åtte-ni største står for rundt 90 prosent av eksporten. Fortjenesten går til de enkelte eksportører, som nå om dagen tjener gode penger.

- Mye av gassen som selges, leveres på basis av langsiktige kontrakter, men det er også avsatt kapasitet i nettet for levering av gass til dagspriser. Det er her selskapene i øyeblikket tjener gode penger fordi prisene for eksempel i Storbritannia nå er høye, sier Varlo Larsen.

De langsiktige kontraktene følger på en komplisert måte oljeprisen, men ønsket om en uavhengig prisnotering på gass vil presse seg fram etter hvert som produksjonen av olje synker mens gassproduksjonen øker.

- Behovet for gass i Europa øker, men vi kan ikke levere mer enn vi gjør nå uten å bygge ut ledningsnettet ytterligere, sier Varlo Larsen.