Statsbygg har overtatt fengslene

Etter ett år med forberedelser har Statsbygg nå overtatt eier- og forvalteransvaret for alle statlig eide fengsler.

Samtidig er 26 av Kriminalomsorgens ansatte overført til Statsbygg. Flere medarbeidere blir overført i løpet av året.

Reformen betyr at Statsbygg overtar ansvaret for forvaltning, drift og vedlikehold av i alt 35 fengselseiendommer med 478 bygninger på til sammen 312.900 kvadratmeter.

Eiendommene er verdivurdert av ekstern konsulent, og er ført inn i Statsbyggs balanse med en verdi på 5,1 milliarder kroner. Oppgraderingsbehovet er beregnet til 3,2 milliarder kroner.

Hensikten med overføringen er blant annet å gi en bedre og mer effektiv forvaltning av fengselseiendommene, som igjen vil føre til bedre forhold for både ansatte og innsatte. Dette går fram av St.prp.nr. 1 (2008-2009). Reformen skal også gi en bedre oversikt over kostnadene knyttet til forvaltning og drift av eiendommene. Det vil gi bedre grunnlag for riktige prioriteringer ved nyinvesteringer.

En annet viktig hensikt er å frigjøre ressurser hos Kriminalomsorgen som i stedet kan benyttes til å øke både kapasiteten og kvaliteten på straffegjennomføringen.

- Noe av det viktigste for oss nå er å planlegge for et regelmessig og godt ordinært vedlikehold, og å starte arbeidet med å ta igjen vedlikeholdsetterslepet, sier administrerende direktør i Statsbygg, Øivind Christoffersen. - Det også viktig for meg at de ansatte som blir overført fra Kriminalomsorgen til Statsbygg opplever at de blir godt mottatt og integrert i vår organisasjon.

Statsbygg har i dag 1500 eiendommer, til en verdi av ca 20 milliarder kroner.

- Overtakelsen av fengslene er derfor en betydelig utvidelse av vår portefølje, og vi er stolte og glade over den tillit som er vist oss, sier Øivind Christoffersen.