Liten støtte til mer konkurranse i det offentlige

Mer konkurranse i offentlig virksomhet må til i krisetider, mener NHO. Men virkemidlet har liten støtte blant folk flest.

Mens folk gjerne ser mer konkurranse innen privat sektor og mener dette kan ha positive effekter, mener et mindretall det samme når det gjelder offentlig sektor.

Det kommer fram av spørreundersøkelsen som Synovate har gjort for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) om folks holdninger til konkurranse.

Organisasjonen tar til orde for mer konkurranseutsetting i offentlig sektor - etter modell fra den private.

- Skolene og pleie- og omsorgssektoren kan være godt egnet, blant annet når det gjelder servicetjenester, tekniske tjenester, kantinedrift, vasking og på datasiden. Dette er jo tjenester som det private i stor grad setter bort til underleverandører med gode erfaringer, sier president Paul-Christian Rieber i NHO til NTB.

Krisetiltak
Økt konkurranse som virkemiddel i krisetider er hovedtema under NHOs årskonferanse i Oslo onsdag, og et av de viktigste forslagene til tiltak organisasjonen mener regjeringen bør sette inn mot finanskrisen.
Blant hovedtrekkene som professor Erik Dalen i Synovate trakk fram fra undersøkelsen, var at folk har en virkelighetsnær oppfatning av tilstedeværelsen av konkurranse i samfunnet; lite i det offentlige og mye i det private. Samtidig svarer færre enn fire av ti at konkurranse vil være en fordel innen helse- og omsorgssektoren, samt mellom skoler.

Folk fornøyde
- Man kan få et inntrykk av at folk er ganske fornøyd med tingene slik de er, hva gjelder konkurranseutsetting, Rieber?

- Det er klart det alltid er vanskelig å introdusere nye tanker hvis folk i utgangspunktet føler at de har det bra, sier Rieber til NTB.
- Folk er fornøyde, men dere vet bedre?

- Ja, vi mener det. Det er naturlig å være litt skeptisk til nye ting, og motstand mot forandring vil det alltid være. Basert på hvordan man gjør dette i utlandet og hvor mye man får ut av kronene, mener vi at det kan gjøres bedre ved å introdusere mer konkurranse, sier han.

Privatisering
53 prosent av deltakerne i undersøkelsen, som er tatt opp i desember, før jul, mener dessuten at mer privatisering «i liten grad» eller «ikke i det hele tatt» vil gjøre offentlig sektor mer effektiv.

Professor Erik Dalen framholder ovenfor NTB at selv om det er et mindretall som ser positive sider ved privatisering og konkurranseutsetting i offentlig sektor, er det likevel overraskende mange - flere enn ventet. Han påpeker også at 75 prosent av de spurte har gode assosiasjoner til begrepet konkurranse.

NHO på dugnad
Rieber fastholder på sin side skattelettelser og konkurranseutsetting som riktige tiltak for å dempe virkningene av finanskrisen, vel vitende om at den rødgrønne regjering blankt har avvist flate skattelettelser som NHO ber om og som betrakter konkurranseutsetting nær sagt som fyord.

- Vil NHO stille opp på krisedugnaden som statsminister Jens Stoltenberg inviterte til i sin nyttårstale?

- Vi setter stor pris på den invitten, og skal stille opp. Vi har levert våre forslag og forventer at de virkelig blir tatt hensyn til i den nye tiltakspakken som skal legges fram i slutten av januar, sier Rieber.