Registreringsplikt for vikarbyrå

Forskrift om ny obligatorisk melde- og registreringsordning for bemanningsforetak trer i kraft 1. januar 2009. 

Ordningen innebærer at alle bemanningsforetak som driver utleie av arbeidskraft i Norge plikter å sende melding til Arbeidstilsynet for å bli registrert i et nytt offentlig register over bemanningsforetak (i Arbeidstilsynet).

Det offentlige registeret vil være å finne på www.arbeidstilsynet.no fra 1. mars 2009. Fra denne dato blir det forbudt for bedrifter å bruke bemanningsforetak som ikke er lovlig registrert etter ordningen i Arbeidstilsynets register. Virksomhetene gis med dette en rimelig tid til å registrere sin virksomhet.

– Registeret blir et viktig verktøy for å hindre sosial dumping og useriøse aktører i utleiebransjen, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

– På samme vis som med arbeidsinnvandringen har det vært en kraftig økning i tallet på firma som leier inn arbeidskraft i Norge. Med den nye forskriften skal det bli enklere for virksomhetene å få oversikt over bransjen og sikre at de får tilgang på seriøse vikarbyrå, sier Andersen.

Ordningen stiller krav om at bemanningsforetak som skal drive i Norge, enten de er norske eller utenlandske, skal ha en fast representant i landet med juridiske fullmakter. Det innføres flere klare krav som tar sikte på å bedre seriøsiteten i bransjen – krav til organisering, økonomi og til at virksomheten er lovlig registrert hos skatteetaten.