Meglere: Lang tid før boligmarkedet snur

Tross svake antydninger om bedring vil det ta lang tid før boligprisene begynner å stige igjen, tror eiendomsmeglerne.

Bligprisene desember 2008

Boligprisen var:
*1,1 prosent lavere i desember 2008 enn i november. Korrigert for sesongvariasjoner var nedgangen på 0,1 prosent.
*På årsbasis 4 prosent lavere enn gjennomsnittet for 2007.
*8,8 prosent lavere enn i desember 2007.
*14 prosent lavere enn i toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 18 prosent lavere.

(Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening)

Siden toppen i boligmarkedet i august 2007 har gjennomsnittsprisen sunket med 14 prosent, ifølge de siste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), som ble presentert fredag. Og de skal ytterligere ned før trenden snur, tror meglerne.

I prognosene til NEF er det lagt inn en ytterligere nedgang i boligprisen i 2009 på opptil 10 prosent sammenlignet med fjoråret. EFF presiserer på sin side at prognosene er høyst usikre på grunn av et unormalt marked, og organisasjonen anslår en prisnedgang neste år på mellom 7 og 10 prosent.

- Vi kommer nok til å få noen negative overraskelser i starten av året, men tror at trenden snur og at prisutviklingen bedrer seg på høsten og mot slutten av året, sier direktør Finn Tveter i NEF til NTB.

Starter året lavt
Tveter påpeker at vi går inn i 2009 med et prisnivå som er 9 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i 2008. Dermed er størsteparten av den ventede nedgangen allerede tatt ut.

Usikre spådommer tilsier at en ytterligere prisnedgang i starten av det nye året skal utjevnes mot slutten av året. Fasiten er at det blir en tilnærmet nullvekst i gjennomsnittsprisen eller en svak tilbakegang, ifølge prognosene.

Partner i Prognosesenteret, analytiker Bjørn-Erik Øye, poengterer at 20.000 husstander sitter på gjerdet og venter med å bytte bolig. Kombinert med lavere rente og færre boliger på markedet vil dette bygge opp etterspørselen nok til at trenden snur i løpet av året, tror han.

- Men vi kommer nok til å ende i minus også i år. Et prisfall på 10 prosent er nok i rette enden av skalaen, sier Øye.

Tvil om trendendring
Gjennomsnittsprisen på boliger, uavhengig av type, var 1,1 prosent lavere i desember enn i november i år, viser prisstatistikken. Korrigert for sesongvariasjoner, var prisene 0,1 prosent lavere i desember enn måneden før. Det er på nivå med desemberutviklingen for boligprisene de siste fire årene og er derfor en nedgang som er mindre enn meglerne ventet.

Tveter er likevel svært forsiktig med å tolke tallene for positivt.

- Vi skal være forsiktig med å erklære at vi er inne i en trendendring. Da må vi først se på utviklingen i januar og februar 2009 og se noen flere signaler før vi kan friskmelde markedet, sier han.

Prisfall
Boligprisene i desember var 8,8 prosent lavere enn i desember 2007, mens gjennomsnittsprisen i 2008 lå 4 prosent lavere enn i 2007.

På årsbasis var det leiligheter som hadde den største prisnedgangen med 5 prosent, mens såkalte delte boliger, for eksempel rekkehus, opplevde det største prisfallet i desember 2008 sammenlignet med samme måned året før. Her var nedgangen på hele 11,7 prosent.

Styreleder Christian Dreyer i NEF peker på utviklingen i arbeidsledigheten som den enkeltfaktoren som vil ha størst betydning for utviklingen på boligmarkedet, men peker også på at rentenivået og bankenes utlånsvilje vil ha stor betydning for boligomsetningen.

- Arbeidsmarkedet er det store usikkerhetsmomentet i prognosen. Vi har dessuten et altfor stort varelager, og det er en av årsakene til at boligmarkedet ikke kommer til å ha noen kjempeutvikling i 2009, sier Dreyer.