Verste børsår i moderne tid

Det gikk hardt for seg på Oslo Børs i kriseåret 2008. Med en nedgang på rundt 55 prosent opplevde hovedindeksen den største årsfallet i moderne tid.

 

«2008 går inn i historiebøkene som et rent mareritt for investorene». Det var konklusjonen til pressetalsmann Tor Arne Olsen da han tirsdag oppsummerte børsåret 2008 i en analyse med tittelen «Marerittåret». En svak oppgang på rundt 1 prosent drøyt to timer før stengetid årets siste handelsdag kunne ikke pynte på tallenes grimme tale.

Hovedindeksen lå an til å avslutte året på rundt 222 poeng, et markant fall fra toppnoteringen i mai på 523,61 poeng. Flere av de største selskapene fikk sin aksjeverdi mer enn halvert, mens andre selskaper tapte neste hele sin verdi.

Kraftig fall
Nedgangen på rundt 55 prosent er det kraftigste fallet i løpet av ett år i moderne tid, ifølge Olsen.

- Vi har ikke sett et slikt årsfall siden vi startet med nøyaktige målinger av utviklingen med totalindeksen i 1983. Men det har nok vært tøffe fall før den tid også, for eksempel på 1920-tallet, sier Olsen til NTB.
Fallet i Oslo ble dessuten større enn det globale aksjemarkedet, som svekket seg med rundt 40 prosent.

Svak omsetning
Den gjennomsnittlige dagsomsetningen på børsen falt fra 12,9 milliarder kroner til 9,9 milliarder i 2008. Ser vi på fjerde kvartal isolert, er den gjennomsnittlige dagsomsetningen helt nede i rundt 6,5 milliarder kroner - halvparten av det den var i siste kvartal i 2007. Det skyldes både lavere verdi på aksjene det ble handlet i og at mange investorer bremset tempoet i investeringsvirksomheten sin.

- Utenlandske investorer er de som investerer desidert mest i norsk næringsliv, og står for rundt 75 prosent av det som omsettes i aksjemarkedet hver dag, sier Olsen.

Oljeavhengig børs
Oljeprisen har svært stor innvirkning på utviklingen på Oslo Børs. En sterkt stigende oljepris var hovedårsaken til at hovedindeksen med en oljepris på 145 dollar fatet stanget i taket på vårparten. Derfor ble også fallet ekstra stort da oljeprisen stupte til snaut 40 dollar fatet ved utgangen av året.
- Vi er en svært oljebundet børs på godt og vondt, sier Olsen.
Børsens største selskap, StatoilHydro, fikk redusert sin aksjeverdi med nesten en tredel - rundt 29 prosent.

Tapere og vinnere
Likevel var det eiendomsrelaterte selskaper som var blant dem som hadde falt mest ved oppsummeringen av børsåret. Det skyldes i stor grad kollapsen i det amerikanske boligmarkedet og finansuroen som fulgte.
Scandinavian Property Development, BWG Homes, Norwegian Property og Faktor Eiendom mistet alle om lag 90 prosent av verdiene i løpet av året.
Øverst på taperlisten troner IT-selskapene Tandberg Data (-99,5 prosent), Tandberg Storage (-96,75 prosent) og Eltek, som har mistet over 95 prosent av sin verdi.

- Kunne forutsett
Når Tor Arne Olsen går inn i det nye året, er det med en tilbakeskuende erkjennelse av at markedet viste tegn til tilbakegang tidligere enn økonomien, og at det tidlig var mulig å se konturene av hva vi hadde i vente.
«På moderne, velfungerende børser ser man gjerne at aksjekurser beveger seg i forkant av den økonomiske utviklingen. Det bør derfor ikke være urimelig å hevde at faresignalene kunne vært identifisert noe tidligere enn høsten 2008», sier Olsen