Regjeringsdebatten vil prege 2009

Borgerlig samarbeid fram mot valget for å hindre en fortsatt rødgrønn regjering er Høyre-leder Ernas Solbergs ønske for året som kommer.

Så langt synes det vanskelig å oppfylle ønsket. Men Solberg håper at erkjennelsen av at et slikt samarbeid er nødvendig vil sige inn over både Venstres leder Lars Sponheim og Fremskrittspartiets formann Siv Jensen. Men Jensen og Sponheim fortsetter ordkrigen inn i det nye året.

- Utgangspunktet mitt er at jeg ønsker en regjering som kan gjennomføre borgerlig politikk. Derfor er jeg opptatt av en prosess for å få fram et alternativ som ikke ekskluderer deler av det som er grunnlaget for en slik regjering, sier Solberg til NTB.

Hun har liten tro på en regjering der alle de fire opposisjonspartiene er med.

- Den regjeringen som eventuelt blir etablert, må appellere til de fire partiene som er i opposisjon i dag, slik at vi kan bygge opp et politisk grunnlag som hindrer at Venstre eller Frp heller vil ha en mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet. Jeg kan ikke skjønne at Venstre og Frp kan opprettholde det standpunktet de har i dag dersom en borgerlig regjering fører en bedre politikk enn en regjering utgått fra Ap, sier hun.

Vil ikke kjede velgerne
Ved inngangen til valgåret virker det som Solbergs ønske er en fjern drøm.
- Jeg har ikke til hensikt å bidra til å kjede velgerne med en debatt om regjeringsalternativer. Jeg har tidligere sagt at vi ikke vil være noe støtteparti for en regjering vi ikke er med i. Det står fast, og det bør alle merke seg, sier Frp-formann Siv Jensen til NTB.

- Folk i dette landet vet veldig godt at etter et valg kommer det en regjering. Velgerne er ikke invitert til å ta stilling til valg av regjering, men til politikk, sier Frp-formannen.

Fortsatt ordkrig
- Det eneste alternativet er en mindretallsregjering av de partiene som dannet Bondevik 2, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Jeg håper på en avklaring før valget. Valgkampen fra de rødgrønne vil handle om at det eneste alternativet til dem er Høyre og Frp. Høyre serverer de rødgrønne en gavepakke fordi partiet ikke utelukker Frp, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.

- Det må bli slutt på at et lite parti oppfører seg som om de har en stor andel av befolkningen i ryggen, og uttaler seg som det er den selvfølgeligste ting i verden at de skal styre landet, samtidig som de finner på argumenter om hvorfor et parti med stor oppslutning ikke skal være med. Det blir veldig hult, kontrer Siv Jensen.

Rede til samarbeid
KrF-leder Dagfinn Høybråten er mindre bombastisk enn Sponheim, men slår fast at partiet er rede til å samarbeide for å få en regjering med tyngdepunkt i sentrum.

- Det er der vi mener de beste politiske løsningene ligger, ikke i ytterpunktene av norsk politikk. Det mest robuste alternativet til de rødgrønne er den modellen vil hadde fra 2001 til 2005. Jeg tror ikke debatten er tjent med en Jens eller Jensen-diskusjon, men samtidig har velgerne krav på at noen presenterer et alternativ til den sittende regjeringen. Det ansvaret er KrF villig til å ta, sier han.