Ingen kontroll av røykvarslere

Salget av røykvarslere har skutt til værs etter de mange boligbrannene i det siste. Men du har ingen garanti for at røykvarsleren er godkjent.

 

Den særnorske godkjenningen av røykvarslere forsvant nemlig i august i år, og en europeisk standard overtok. Røykvarslere fikk da status som «byggvare», og markedskontrollen overført til Statens bygningstekniske etat (BE).
Men der har de ikke hatt en eneste kontroll av røykvarslere siden de fikk oppdraget, skriver Aftenposten.
- Vi har ingen aktiv markedskontroll. Derfor er vi helt avhengige av henvendelser fra publikum for å avdekke røykvarslere som ikke er godkjente, bekrefter direktør Olav Ø. Berge i BE.
Han peker på små ressurser som årsak.
I høst er det blitt oppdaget et par tilfeller der røykvarslermodeller uten tilfredsstillende dokumentasjon på at de er godkjente er blitt forsøkt markedsført i Norge. Det er også oppdaget varslere som er forsøkt markedsført med falsk dokumentasjon.
- Blir dette et problem, så er vi nødt til å gjøre noe. Vi ønsker ikke at det skal komme en mengde dårlige røykvarslere på det norske markedet, sier senioringeniør Lars Haugrud. i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.