Verste storm i manns minne i Honningsvåg

Honningsvåg opplever den mest langvarige stormen med orkan i kastene i manns minne. I alt 28 personer har flyttet fra utsatte hus til venner og bekjente.

Flere hustak har blåst av i stormen, og rundt 15 hus er har fått store skader. I tillegg har den ene veggen i en nyoppsatt flerbrukshall blåst på havet. Veggen var 600 kvadratmeter stor. Hallen vil trolig bli totalskadd.

- Vi har kontroll på det meste, men det er veldig dårlig vær. Jeg kan ikke huske et uvær av dette omfang som har vart så lenge, forteller lensmann Per Dyrstad på Nordkapp til NTB.

Det er Magerøya og Honningsvåg som er verst rammet. Der har storm og orkan rast siden klokka 18 søndag kveld.

- Vi håper nå at vinden skal spakne seint i kveld, sier Dyrstad.

To skadd
To personer ble lettere skadd og måtte til legevakt da gjenstander blåste inn gjennom stuevinduet deres. Politiet og Dyrstad råder alle som ikke absolutt må ut, til å holde seg innendørs.

- Takstein og materialer farer gjennom lufta, og man kan fort bli truffet om man ferdes utendørs, opplyser operasjonsleder Alt Jonny Løkke i Vestfinnmark politidistrikt.

Både politi og brannvesen forsøkte mandag å sikre løse takplater og andre ting som er i ferd med å løsne fra bygninger.

Taket på et forretningsbygg i sentrum av Honningsvåg er blåst av og ligger delvis ute i gata. Brannmannskaper måtte ut og sikre dette bygget.

Flere båter har også fått problemer. To hurtigruteskip, både nordgående og sørgående, måtte søndag kveld forlate kaia i Honningsvåg på grunn av de sterke vindkastene.

Vegger og tak
Meldingene om skader på hus og biler, spesielt i kystbyen Honningsvåg, begynte å renne inn allerede tidlig søndag kveld. To hustak blåste av. En campingvogn fôr opp i lufta og havnet oppå tre biler. Et garasjetak har gått, og det er en del knuste vinduer, sier operasjonslederen.

Operasjonsledelsen i Østfinnmark politidistrikt hadde mandag ikke fått inn meldinger om personskader eller materielle skader i uværet.

- Her er det ikke noe vind og heller ikke snø. Vi har ikke fått melding om at det kommer til å bli noe ekstremvær, opplyser operasjonsleder Jørn Haga ved Østfinnmark politidistrikt.

80 knop i kastene
Ifølge Meteorologisk institutt blåste det full storm på de fire målestasjonene Fruholmen fyr, Honningsvåg, Slettnes og Båtsfjord lufthavn natt til mandag.

- Verst var det nok i Honningsvåg med sterk storm og 56 knop i middelvind og hele 80 knop i kastene, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen til NTB.

Han sier det skal bli betydelig roligere på tirsdag, men allerede mandag kveld vil ruskeværet blåse opp igjen til kortvarig full storm.

I Nord-Troms har folk sluppet unna med vestlig liten storm. Det er ikke meldt om skader, men været truer fjellovergangene, som mandag fortsatt var åpne for trafikk. Både Statens vegvesen og Meteorologisk institutt melder om mildvær og glatte veier.

I Finnmark åpnet fjellovergangen på E6 over Sennalandet mandag morgen etter at det verste uværet hadde lagt seg.

I Finnmark var Veidnesbrua på E69 i Nordkapp stengt mandag på grunn av den sterke vinden. Ferjesambandet Øksfjord-Hafsvik var også innstilt.