Vil snu katastrofe til økonomisk opptur

Massiv gjenoppbygging etter jordskjelvet i vår skal bringe Kina ut av den økonomiske krisen.

Over 80.000 mennesker mistet livet i det kraftige skjelvet som rammet den sørvestlige delen av landet 12. mai. Bolighus og offentlige bygninger ble lagt i ruiner mange steder, bare noen måneder før Kina skulle arrangere OL.
I dag er katastrofeområdet forvandlet til en gigantisk byggeplass hvor entreprenører kommer langveisfra for å hjelpe folk med å bygge opp igjen hjemmene sine.

Det er meningen at de jordskjelvrammede områdene skal få en firedel av den varslede økonomiske krisepakken til en verdi av svimlende 4.000 milliarder kroner.

4,5 millioner hus
Regjeringer over hele verden leter etter prosjekter hvor de kan sprøyte inn penger for å få fart på økonomien, som et ledd i kampen mot finanskrisen. En av utfordringene er å få planene for nye offentlige prosjekter på plass raskt nok, samtidig som man unngår å sløse bort penger på grunn av hastverk.

- Vi ønsker å bygge raskt, men ikke for raskt. Ting må bygges godt, i henhold til riktige standarder, sier Tan Li, Kommunistpartiets sekretær i byen Mianyang.
Oppgavene som venter i de jordskjelvrammede områdene, er gigantiske. Det er behov for 4,5 millioner bolighus, 51.000 kilometer veier og 5.500 kilometer jernbaner. Det burde kunne gi arbeid til minst 20 millioner mennesker som mister jobbene de har hatt i privat sektor etter hvert som kinesiske eksportbedrifter bukker under for den økonomiske krisen.

Korrupsjon
Men allerede i dag er det klart at gjenoppbyggingen sørvest i Kina har en rekke utforutsette konsekvenser. Blant annet har prisene steget kraftig som følge av stor etterspørsel etter byggevarer og arbeidskraft.

- Siden alle bygger, har prisene skutt i været, sier Liu Siyin (34), som er i ferd med å reparere huset sitt.

Han mener det beste ville vært hvis myndighetene hadde sørget for prisregulering.

Et annet problem er korrupsjon, som er utbredt også i andre deler av Kina. En nasjonal gransking tyder på at en rekke landsbyer har misbrukt subsidier ment for jordskjelvofre, eller krevd ulovlige byggeavgifter.

Kinesiske myndigheter håper likevel at innlandsområdene i sørvest skal bli en av Kinas nye vekstmotorer, idet de overtar stafettpinnen fra kriserammede industribedrifter langs kysten.