Finanskrisen har gjort økonomer til flokkdyr

Finanskrisen har gjort økonomer så redde for å analysere feil at de ikke tør uttale seg ekspansivt. Dette fører til en negativ flokkmentalitet, mener økonomiprofessor Kalle Moene.

 

Det er mye bedre å være negativ og ta feil sammen med alle andre, enn å være positiv og være alene om å ta feil. Det blir en sosialpsykologisk effekt, både blant akademikere som uttaler seg til media, andre eksperter og journalister selv, sier professor i økonomi Kalle Moene ved Universitetet i Oslo til E24.
Moene mener vi nå ser en flokkmentalitet blant aktører som uttaler seg om finanskrisen, og straffen for å uttale seg ekspansivt er å bli fremstilt som naiv.
- Det verste er å si at situasjonen ikke blir verre, så blir den det, sier han og peker på at dette raskt kan bli en selvoppfyllende profeti siden alle mener det samme.
Dette kan igjen føre til en negativt forsterkende massesuggesjon i markedet, mener Moene.
- Unødvendig negativitet
Professor Jørgen Randers ved Handelshøyskolen BI mener aktørene i finansmarkedet har skapt en unødvendig negativ stemningsbølge.
- Om denne bølgen får lov til å fortsette for lenge, vil den lede til en selvoppfyllende kraftig nedgang i 2009. Er alle enige om at det ikke vil gå bra, så vil det ikke gå bra, sier Randers til E24 og skisserer følgende alternativ:
- Neste desember vil stemningen være en helt annen enn nå. Børsen vil ha doblet seg, og vi vil ha lagt to kvartaler bak oss med positiv økonomisk vekst i de rike landene.
Han påpeker at tilstanden ikke nødvendigvis vil bli så mye bedre, men at den realøkonomiske nedgangen ikke trenger å bli sterkere enn vanlig.
- Finanskrisen blir godt håndtert. I tillegg har rike lands myndigheter allerede vedtatt stimulansepakker, sier Randers.
Gir plass til pessimister
Randers mener det er de færreste av eksperter og journalister som gjør grunnleggende analyser av situasjonen og at det gis for mye plass til pessimister i nedgangstider.
- Mediene er i hvert fall mer sensasjonsorientert enn tidligere, og det har en forsterkende effekt, sier han.
Den oppfatningen bli ikke delt av Moene.
- Jeg er godt fornøyd med medienes dekning av krisen. Til å begynne med var det litt for lite bakgrunn og for mange grunne nyheter, men det har absolutt tatt seg opp, sier han.