Oljenestor spår gullalder i Nord-Norge

Tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen tror oljevirksomheten vil utløse en gullalder i Nord-Norge. Han vil gradvis åpne Lofoten og Vesterålen for oljeleting.

 

Til Nordlys sier Johnsen at Nord-Norge går inn i en uvanlig interessant 50-årsperiode.

- Dette kan ikke sammenliknes med noe tidligere i landsdelen.

Petroleumsvirksomheten vil løfte kompetansenivået og verdiskapningen i nord. Landsdelen kan bli den mest interessante når det gjelder olje og gass, sier den 74 år gamle nestoren i norsk oljenæring.

Han ser for seg Goliat-feltet utenfor Hammerfest som den neste milepælen, og finner det også forsvarlig å åpne for leting og produksjon i de områdene som i dag er vernet.

- Helt fra starten av har norsk petroleumsvirksomhet vært mer miljøvennlig enn i det som skjer i noe annet havområde i verden. I løpet av 40 år har vi hatt én eneste utblåsning. Vi har ikke hatt noen påviselige miljøskader, sier Johnsen til Nord-Norges største avis.

Som oljegründer og Statoil-sjef i perioden 1972-1988, mener Johnsen at oljevirksomhet i nord står i en særklasse.

- Her får vi en internasjonal dimensjon, i og med nærheten til Russland og Arktis, der også amerikanere og canadiere har interesser. Dette gjør at den utenrikspolitiske siden av oljevirksomheten får en langt mer sentral plass, sier Johnsen.

Han mener det er opp til næringslivet i landsdelen å kjenne sin besøkelsestid og at det ikke skal være noen særregler.

- Nordnorsk næringsliv har grepet mulighetene som ligger i Snøhvit-prosjektet på en riktig måte. Jeg tror bedriftene i nord også vil gjøre det i fortsettelsen, sier den tidligere Statoil-sjefen