Forsker tror nedtur blir kortvarig

Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret tror den økonomiske nedturen ikke kommer til å vare så lenge. Han mener rentekutt og statlige hjelpepakker vil hindre en langvarig krise.

 

Jeg tror ikke det kommer til å gå så fryktelig galt, sier Røed til Dagens Næringsliv.
Han mener sentralbanker og myndigheter tar de riktige grepene og påpeker at den store forskjellen mellom denne nedturen og tidligere økonomiske kriser, er at myndighetene verden over setter inn tiltak.
- Politikken virker veldig riktig. Det er et visst grunnlag for optimisme. Jeg tror det kan snu seg fort igjen, sier han.

Ny rentepolitikk
Røed viser til at Norges Bank kan sette renten kraftig ned for å stimulere økonomien, mens den tidligere har holdt renten høy for å forsvare kronekursen.
- Langvarige lavkonjunkturer så langt har vært kjennetegnet ved at pengepolitikken har spilt en destabiliserende rolle, sier seniorforskeren.
I løpet av de siste månedene har kronekursen svekket seg kraftig. Hvis sentralbanksjef Svein Gjedrems oppgave hadde vært å forsvare kronekursen, ville han ha satt opp renten. Nå derimot er styringsrenten satt ned med 2,75 prosentpoeng siden oktober.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo ser med en viss uro på de mange land som har satt inn massive hjelpepakker, uten å ha noe oljefond i ryggen.

- Vi risikerer at mange regjeringer snart kommer i budsjettproblemer, sier han til DN.

Kommunene
Røed mener at den store pakken som er varslet til 26. januar, først og fremst bør bestå av økte overføringer til kommunene. Skattelettelser synes han ikke er noen god idé.

- Skattelettelser er et svært sløvt og lite treffsikkert virkemiddel. Det er en ekstremt kostbar måte å øke den økonomiske aktiviteten på, sier han.
Hilde Bjørnland, nyutnevnt professor ved Handelshøyskolen BI, mener derimot at pakken også bør inneholde noen skattelettelser.