Målingene antyder spennende stortingsvalg

De rødgrønne regjeringspartiene går på en smell på en ny meningsmåling. Til sammen får de tre partiene en oppslutning på 42,5 prosent, en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng.

 

Arbeiderpartiet får 30,3 prosent, ned 0,3 prosentpoeng, Sosialistisk Venstreparti går ned 2 prosentpoeng til 7,4 prosent, mens Senterpartiet får 4,8 prosent, ned 1,1 prosentpoeng i Sentios desembermåling, offentliggjort i Bergens Tidende julaften.

Mens kurven for Frp har pekt jevnt og trutt nedover på meningsmålingene i høst, fikk formann Siv Jensen og hennes partifeller et lite lyspunkt rett før julen ringte inn. Partiet går fram 1,8 prosentpoeng til 26,7 prosent. Høyre går fram like mye og får 16 prosent.

Borgerlig flertall
Dermed bryter denne målingen med det som har vært hovedtendensen gjennom hele høsten, nemlig styrket posisjon for Ap og SV på bekostning av Frp.
Gjennomsnittet for ni desembermålinger som ble gjengitt i Dagens Næringsliv lille julaften, viser fortsatt klart mandatflertall for den borgerlige opposisjonen. Det samme gjør Bergens Tidendes partibarometer med 93 mot 76 mandater. Men det skal ikke rare forskyvningen til før det hele vipper i regjeringskoalisjonens favør, trolig er tre-fire prosentpoeng nok.

- Spennende
- De rød-grønne partiene har et stykke igjen før de når 85 mandater. Forskjellen er imidlertid ikke større enn at vi kan fastslå at kampen om regjeringsmakten etter valget til høsten blir veldig spennende, sier forsker Terje Knutsen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
Han tror opposisjonen kan få uttelling hvis det fester seg et inntrykk av at regjeringen ikke bruker verktøykassen aktivt mot finanskrisen.

- Det beste Frp og resten av opposisjonen kan håpe på i månedene som kommer er at regjeringen gjør for lite, for sent, sier Knutsen.
Utslagene for Kristelig Folkeparti og Venstre er små på denne målingen. KrF har støtte fra 6,6 prosent av de spurte, mens Venstre har 5,3 prosent av velgerne i ryggen.