Indeksen mer enn halvert på Oslo Børs

Etter nesten fem år med oppgang, har Oslo Børs i år opplevd en nedgang på hele 55,8 prosent.

- Indeksen har falt kraftig. Vi er nå nede i 200, men vi har vært oppe i rundt 520 i år, sier børsdirektør Bente A. Landsnes til NTB.

Lille julaften kunne hun presentere hovedtallene for 2008, etter at julenissen hadde åpnet handelen på Børsen.

Landsnes oppsummerer børsåret slik:
- Vi hadde kraftig fall i begynnelsen av året, så kom vi veldig sterkt tilbake. Mye av det var nok drevet av at vi fikk en høy oljepris. I motsetning til veldig mange andre markedsplasser i verden, var Oslo Børs nesten på topp igjen i mai. Så kom finanskrisen også sterkere inn over norsk økonomi og kulminerte utover høsten, hvor vi har hatt kanskje kraftigere fall enn mange andre børser.

Oljeprisen påvirker
Oljeprisen gikk i første halvår kraftig opp, for så å falle igjen. Ved begynnelsen av året var oljeprisen på 92 dollar, så steg den i sommer til 145 dollar, og var mandag kveld på 38 dollar fatet.

- Kombinasjonen av finanskrisen og at oljeprisen gikk helt fra 145 dollar i sommer til 38 dollar nå har slått sterkt inn på Oslo Børs, fordi vi har mange selskaper som er sterkt relatert til olje og energi, sier Landsnes.

Omsetningen ned
Nøkkeltallene for 2008 viser at omsetningen på børsen i 2008 i gjennomsnitt har vært på 10 milliarder kroner per dag, mot 12,9 milliarder i fjor. Det er en nedgang på 22,5 prosent.

Samtidig har antall handler per dag gått kraftig opp fra 48.550 i fjor til 67.294 i år. Det er en oppgang på 38,6 prosent.

- Men verdien av transaksjonen har gått ned, sier Landsnes.

Det har også vært endringer i hvordan profesjonelle og private handler på Børsen. Mange går raskt inn og ut av Børsen og eier aksjer i bare noen minutter før de selges igjen.

Utenlandske investorer er fortsatt mest aktive på Oslo Børs og står bak 75 prosent av omsetningen.

Børsen viser vei
Selv om fallet på Børsen har vært kraftig i år, skal vi ikke lenger tilbake enn til 2003 før indeksen var halvparten av dagens.

- Det har vært et veldig sterkt fall i år, men dersom vi går tilbake til februar 2003 var indeksen på 100. Vi skal huske at det har vært en utrolig oppgang de siste fem årene, og vi er ikke helt tilbake til 2003 ennå, sier Landsnes.

Hvordan ser børsdirektøren for seg at året 2009 blir?

- Det er vanskelig å si. Jeg er jo ingen analytiker, og skal vel heller ikke være det. Men 2009 kommer nok til å bli et vanskelig år for norsk næringsliv. Historien viser at Børsen stiger før markedene gjør det. Så vi får følge spent med på Børsen og se om 2009 blir det året det snur, sier Landsnes.