30 mrd til bygg og anlegg i Oslo

Med etterslep fra 2008 skal Oslo kommune bygge og vedlikeholde for mer enn 11 milliarder kroner i 2009. I planperioden frem til 2012 er beløpt over 30 milliarder kroner.

Over 150 representanter for byggenæringen møtte opp på Oslo kommunes orienteringsmøte for de bygge- og vedlikeholdsprosjektene kommunen skal gjennomføre i 2009 og videre i økonomiplanen frem til 2012.

Derfor var det viktig for Oslo kommune i dette møtet å fortelle en samlet byggenæring om prosjektene som det trengs fagfolk til på mange nivåer for å gjennomføre i 2009.

Utbyggere som er interessert i å få med detaljer om planer og prosjekter ble oppfordret av direktørene i Undervisningsbygg Oslo KF, Omsorgsbygg Oslo KF og Boligbygg Oslo KF til å ta direktekontakt. Tilsvarende for utbygginger som blir ivaretatt av kommunens egne etater som Vann- og avløpsetaten, Renovasjonsetaten, Samferdselsetaten, Idrettsetaten, Energigjenvinningsetaten, Friluftsetaten og Enøketaten.

Dette sa byrådsleder Erling Lae:

"Grunnen til at vi har innkalt til dette møtet, er å gjøre bygge- og entreprenørbransjen kjent med omfanget av de investeringene Oslo kommune skal foreta i 2009 og frem til og med 2012. Vi snakker her om penger som er bevilget og innarbeidet i kommende årsbudsjett og i økonomiplanen. Vi snakker altså om fakta og ikke fagre ønsker og diffuse mål.

Oslo kommune skal investere for 11 milliarder i 2009 og 30 milliarder samlet de neste fire årene og lanserer i dag en egen "byggepakke" for de neste årene.

Oslo kommune har for 2009 tidenes investeringsbudsjett. Vi skal bruke 11 milliarder på bygging og rehabilitering. Dette er mer enn en krisepakke. Det er nødvendig for å møte den kraftige befolkningsvesten Oslo nå opplever. Bare i fjor sluttet hele 12 000 personer seg til oss. Byen opplever rekordhøye fødselstall. I 2007 ble det født 9400 barn, og i tredje kvartal i 2008 er det født nesten 7700 nye barn. De investeringene vi setter i gang i Oslo vil føre til arbeid over flere år, og jobber for både store og små entreprenører.

Det er en omfattende opprustning som hovedstaden nå kal gjennomføre. Skoler, barnehager, kirker og omsorgsbygg står øverst på agendaen, men det skal også bygges kunstgressbaner, skatepark, nytt anlegg i Holmenkollen og Holmenkollbanen skal moderniseres. Denne satsningen vil skape arbeidsplasser. I tillegg kommer den planlagte utbyggingen av Munch- og Stenersen-museet og Deichmanske i Bjørvika

Innenfor miljø- og samferdselsområdet er det satt av 7, 3 milliarder de neste fire årene. Det investeres bl.a i nytt sorteringsanlegg for avfall, biogassanlegg og en tredje forbrenningslinje på Klemetsrud. Det settes også i gang en rekke vann- og avløpsprosjekter. I tillegg skal Holmenkollbanen moderniseres.

Det er behov for mange dyktige hender og hoder for å gjennomføre alt vi har planlagt. Tiltakene vi setter i gang har vært diskutert lenge. Dette kommer ikke primært på grunn av finanskrisen. Det fødes barn uavhengig av finanskriser, så det er et stort behov for flere barnehager. Målet i 2009 er at alle søkere til hovedopptaket som er fylt ett år innen 31. august, skal få tilbud om barnehageplass. I 2009-2012 er det innarbeidet totalt ca 3,2 mrd til bygging og rehabilitering av kommunale barnehageplasser.

Skolene må rustes opp. Investeringene i skolesektoren blir rekordhøye i 2009. I kommende økonomiplanperiode vil det bli investert 11 mrd. i skolesektoren. I tillegg til disse skoleinvesteringene er det avsatt driftmidler til å kunne leie ny skole i Nydalen fra og med 2010. Flere av de planlagte skolene vil bli bygget med flerbrukshaller.

For 2009 har kommunen lagt opp til at det i langt større grad skal benyttes standardiserte løsninger. Ikke alle skoler og barnehager trenger å høste anerkjennelse for spennende design eller arkitektur. Til det blir prisen for kommunen for høy. Moduler og standardbygg må bli regelen, snarere enn unntaket. Dette betyr ikke at kommunen skal bygge kjedelig eller dårlig. Kommunen skal dessuten fortsatt reise monumental- og signalbygg. Det nye Munchmuseet skal bli et praktbygg.

Det er viktig at de planlagte investeringene blir gjennomført. Her skal kommunen bidra med sitt og sørge for at vi har effektive og gode rutiner.

Vi har lenge hatt problemer med å skaffe nok folk til prosjektene vi har hatt. Anbudene har vært få og dyre. Samtidig har mange hatt en tøff høst og vi håper denne pakken blir tatt godt imot og at dette kan bli en vinn-vinn-situasjon for både kommunen og byggenæringen.

Vi er ute etter varige relasjoner til dyktige leverandører og tar sikte på å ha flere slike typer arrangementer fremover."