Nye tiltak for boligomsetning

BNL mener det er tvingende nødvendig med ytterligere tiltak i finansmarkedet for å få boligmarkedet til å fungere igjen.

I tillegg mener BNL at økt fradrag for boligrenter som en midlertidig overgangsordning for 2009 og 2010 for nøkterne boliger kan bidra til oppsving.

Dette er blant flere tiltak BNL foreslår i brev til statsminister Jens Stoltenberg for å stimulere omsetning og bygging av boliger.

- Det er jo nettopp nedgangen i boligbygging, rehabilitering og vedlikehold som er en av hovedårsakene til den største økningen i arbeidsledigheten, understreker adm.direktør Ketil Lyng i BNL.

Hovedutfordringen er finansmarkedet.

- Til tross for bankenes forsikringer om at utlånspolitikken ikke er endret, stemmer ikke dette med våre erfaringer og registreringer, sier Lyng. BNL mener det må vurderes om tilførselen av hybridkapital/ansvarlige lån til norske banker må økes slik at kapitaldekningsgraden styrkes.

- I tillegg kommer vi med en rekke andre tiltak for å stimulere boligbyggingen. Dette omfatter alt fra forslag om økt fradrag for boligrenter, midlertidig endringer i gevinstbeskatningen ved utleie av boliger, til garantiordninger for byggelån i private banker til midler, sier Ketil Lyng.

BNL foreslår også i samme brev en rekke tiltak for å få fortgang i bygging og rehabilitering innen offentlig sektor.Dette omfatter alt fra Husbankens rammer til boligtilskudd, bostøtteordninger og startlånsordningen. I tillegg mener vi man bør se på søknadskravene ved nybygging og utbetaling av lån allerede fra prosjektstart for å hindre usikkerhet omkring gjennomføring.

Les brevet her