Bransjeerfaring satt i system

Fem fagpersoner i Trondheim med rundt 200 års erfaring fra byggenæringen har nå gått sammen og dannet samarbeidsalliansen RKB Trondheim. Målet er å bistå bransjeaktører med å skape bedre bygg i Midt-Norge.

Rådgivningskontoret åpnet dørene 1. november.
- Vi er et uavhengig rådgivningskontor som har spisskompetanse innen våre fagfelter, uttaler Paul Støring. Han har ekspertise innen betong/forskalingsfaget. Ved siden av ham er Kjell Bruheim (blikkenslager), Roald Rø (mur), Tor Egil Hernes (maling) og Vidar Åsmul (tømrer) tilknyttet rådgivningskontoret. De har også innhentet takekspertise gjennom Takrådgivning A. Kalland AS.

Spisskompetanse
Det hele kom i stand etter at Bruheim og Rø solgte bedriftene sine. De mente det var for tidlig å sette seg i godstolen hjemme, og at de hadde mer å bidra med. De kjente også flere som var i tilsvarende situasjon. Dermed ble det opprettet kontakt mellom de fem aktørene og rådgivningskontoret ble etter kort tid dannet.

De fem bransjeaktørene har alle hatt egne firmaer, og mener de sammen kan nå lenger enn om de satset hver for seg for å nå sine mål om faglig rådgiving.
- Vi har praktisk erfaring og spisskompetanse innenfor hvert fagfelt. Vi mener at vi er ressurspersoner som kan bidra til å gjøre ting i byggeprosessen bedre. Dessuten mangler markedet uavhengig spisskompetanse innefor rådgiving av håndverksfag, sier Kjell Bruheim.

- Vi vil drive pratisk og faglig rådgivning, og vi ønsker å nå ut til både arkitekter, rådgivere, byggherrer og entreprenører. Vi skal være en rådgiver med et praktisk helhetsperspektiv, forteller Roald Rø.

De fem ekspertene påpeker viktigheten av at de kommer tidlig inn i planleggingsfasen for å få et optimalt resultat.

- Dersom vi kommer inn i en prosess tidlig, har vi større muligheter til å påvirke mer og bedre, legger Tor Egil Hernes til.

Helt konkret mener de fem fagpersonene at de kan bidra med å finne gode og økonomisk fordelaktige løsninger, finne riktige materialvalg, sørge for tilstandrapport samt konsekvensutredning og tidligfase-vurderinger i prosjekter, innhenting av tilbud for å sikre rett pris samt evaluering og innstilling av utførende.

- Vi kan kort og godt bidra med gode råd i hele byggeprosessen, legger Bruheim til.

Ny PBL
I den nye plan- og bygningsloven vil det stilles krav om uavhengig kontroll av prosjekterende. Det betyr at eksterne kontrollører skal inn på byggeplassene og sørge for at alt har gått riktig for seg.

- Denne typen kontroll-oppgaver er høyst aktuelle for oss, sier Rø.

Samarbeidspartner
RKB Trondheim ønsker nå at de blir etablert som en viktig samarbeidspartner for aktørene i byggenæringen i Midt-Norge. De mener det helt klart er plass til et slikt organ.

- Byggenæringen har ikke vært dyktig nok til å ta vare på fagkunnskapen. Erfaringsoverføringen har vært for dårlig. Det vil være et stort tap om 50-60 åringene skulle holde seg utenfor næringen. Vi mener vi kan bidra med mye nyttig kunnskap i lang tid fremover, og det håper vi næringen vil benytte seg av, sier Støring.

De tror ikke det finnes noe tilsvarende tverrfaglig rådgivningskontor i Norge i dag. Men de er åpne for å hjelpe tilsvarende konstellasjoner i gang andre steder i landet.