Vil ha overtid mot brøkstillinger

Lovfestet overtidsbetaling av alle løsvakter vil være effektivt mot uønsket deltid, mener SVs Karin Andersen. Hun gir full støtte til LO i kampen mot brøkstillingene.

- Roar Flåthen peker på en av de aller viktigste likestillingssakene som gjenstår, sier Andersen.

Hun applauderer utspillet fra LO-bossen, som i et intervju med NTB søndag varslet at kampen mot ufrivillig deltid blir en hovedsak i årene som kommer.

- De fleste som går i disse stillingene, taper i lønn og pensjon, og er nødt til å jobbe ekstravakter for å få endene til å møtes. Det er på høy tid å gjøre noe med dette, sier Andersen, som representerer SV i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Hun mener selv å ha svaret på hva som må gjøres: Å innføre overtidsbetaling av alle ekstravakter som deltidsansatte blir bedt om å jobbe.

- En slik ordning ville gjort det veldig ulønnsomt for arbeidsgiver å operere med mange små brøkstillinger, sier hun. Andersen understreker at forslaget ikke er behandlet i partiet, men hun fronter det gjerne likevel.

- Jeg innser at det er umulig å innføre dette over natta, men jeg vil gjerne lansere ideen. Jeg vet at dette vil virke, sier hun.

43,6 prosent av sysselsatte kvinner jobber deltid, mot 12,6 prosent av arbeidende menn. Forskning viser imidlertid at mange av de deltidsarbeidende kvinnene jobber langt mer enn hva deres stillingsbrøk skulle tilsi.