LO presser Jens på heltid

Roar Flåthen maner til kvinnekamp mot deltidsarbeid. Det blir et av LOs hovedkrav til de rødgrønne foran valget til neste år.

- Dette er kvinnekamp. Gutta i industrien ville aldri ha akseptert å gå deltid år etter år. Likestilling av skift og turnus er en hovedsak for oss, sier Flåthen til NTB.

I september gikk startskuddet for LOs medlemsdebatt om hvilke krav som bør stilles til de rødgrønne i valgkampen. Debatten pågår til mars, men enkelte saker har allerede pekt seg ut. Kampen mot deltid står foreløpig øverst på lista.

- Deltid er utbredt i kvinnedominerte yrker, ikke minst i offentlig sektor. Veldig mange ønsker å jobbe heltid, uten å få lov til det. I stedet må de takke ja til ledige vakter i ubekvem arbeidstid, for å få en lønn å leve av. Det er uverdig og kvinnediskriminerende, sier Flåthen.

- Ta grep
I privat sektor er deltidsarbeid utbredt i varehandelen og i hotell- og restaurantnæringen. I offentlig sektor forekommer det hyppig i helse- og omsorgssektoren.

Ifølge Flåthen kan det bli aktuelt å bruke tariffoppgjørene som arena i kampen mot deltidsarbeid

- I tillegg må ytterligere innstramming av lovverket vurderes. Dette er også et politisk spørsmål, som sannsynligvis blir en del av en større arbeidslivsreform. Vi er nødt til å vurdere andre måter å organisere arbeidet på, sier han.

- Kan de rødgrønne vente seg konkrete krav fra LO på dette området?

- Det kan du trygt si, sier Flåthen.

Også andre spørsmål om arbeidstid vekker engasjement innad i LO. Misnøyen er stor med hvordan handelsnæringen forholder seg til forbudet mot å holde åpent på søndager. Flåthen mener hagesentrene tøyer loven og tar til orde for strengere praksis.

- Loven praktiseres på en måte som oppleves urettferdig av bransjen selv. Vi ønsker å stramme inn helligdagsfreden på søndager, først og fremst av hensyn til dem som jobber i butikkene, sier han.

Under oppsikt
Fra sitt kontor i LO-kvarteret på Youngstorget har han god utsikt til Statsministerens kontor. Og Flåthen sier han vil følge nøye med på Stoltenberg og de rødgrønne fram mot valget til høsten.

- Regjeringen må holde sine løfter, vise at den kan håndtere finanskrisen og sørge for å holde flest mulig i arbeid. Men det er også viktig å være tydelig på hva man ønsker for neste periode. Vi vil sikre et levedyktig regjeringsalternativ som jobber for arbeidstakernes rettigheter og for en rettferdig fordeling. Å svekke offentlige budsjetter gjennom usosiale skattekutt vil samtidig svekke velferden. Det vil vi ikke ha, sier LO-lederen.

Aktiviteten i Norges største arbeidstakerorganisasjonen er høy foran LO-kongressen i mai. Hele 1.367 forslag er kommet inn, mot 767 i 2005. Mange kretser rundt velkjente spørsmål som sosial dumping, lønn, tariff og viktigheten av sentrale forhandlinger.

- For å begrense lønnsforskjellene mellom menn og kvinner og sikre de lavtlønte bedre betingelser, må vi holde fast ved sentrale forhandlinger - også i offentlig sektor, sier Flåthen.

Moderat oppgjør
LO-lederen mener 2008 har vært et godt år, til tross for intern uro rundt AFP og EUs tjenestedirektiv.

- At vi fikk til en tidligpensjonsordning for alle er en seier. Tjenestedirektivet er vi ikke ferdige med. Våre krav er nødt til å bli fulgt opp i proposisjonen til Stortinget, og regjeringen må forsikre seg om at EU deler Norges syn på direktivet, sier Flåthen.

De siste årene har norske arbeidstakere nytt godt av fete lønnsoppgjør, men nå går det mot trangere tider.

- Vi gikk inn i denne internasjonale krisetida med rekordlav ledighet og flere år med økt kjøpekraft. Norge står bedre rustet enn andre land til takle krisen, men når økonomien endrer seg, tar vi konsekvensen av det. LO vil legge vekt på den økonomiske situasjonen og sysselsettingen i mellomoppgjøret til våren, sier han.