Stadig strid om turisthytta Snøheim

Den Norske Turistforening (DNT) møter stadig hard motstand mot planene om utbygging av Snøheim, og ny drift på denne gamle turisthytta ved foten av Snøhetta på Dovrefjell.

 

Norges Naturvernforbund og interesseorganisasjonen Bevar Dovrefjell mellom Istidene markerer seg som de sterkeste motstanderne av Miljøverndepartementets forslag om å endre vernebestemmelsene for Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, slik at DNT Oslo og Omegn kan få klarsignal til å starte utbyggingen.

Møre og Romsdal fylke inntar samme standpunkt, mens Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Snøhetta og Knutshø Villreinnemnd uttrykker sterk skepsis mot endring av vernebestemmelsene.

Dovrefjellrådet har med ti mot to stemmer tilrådd at vernebestemmelsene blir endret, og at DNT får bygge ut Snøheim der hytta ligger i dag, sør for Snøhetta. Etter planen skal turisthytta få 80 senger.

Villrein
Striden om Snøheim handler først og fremst om hensynet til villreinstammen i dette fjellområdet. Miljøverndepartementet skal over nyttår avgjøre klagesaken om vernebestemmelsene, etter at høringsfristen om departementets forslag utløp den 1. desember.

Norges Naturvernforbund argumenterer i sin høringsuttalelse med at samfunnet bruker flere hundre millioner kroner på tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt for blant annet å legge til rette for villreinen. «Å tilrettelegge for utbygging av Snøheim vil ha motsatt effekt for villreinen», heter det i uttalelsen.
Naturvernforbundet mener at ferdselen til Snøhetta er godt ivaretatt gjennom turisthytta Reinheim nord for Snøhetta, og stien mellom Kongsvoll og Reinheim.

- Saken avgjort
DNT mener at denne saken egentlig ble avgjort i 2005 med avgjørelsen fra tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) om at Snøheim skal kunne brukes som tradisjonell turisthytte.

DNT drev Snøheim fram til 1959, da Forsvaret kjøpte turisthytta i forbindelse med utbyggingen av Hjerkinn skytefelt. Som erstatning bygde DNT Reinheim i Stroplsjødalen på nordsiden av Snøhetta.

Møre og Romsdal fylke går primært imot å endre verneforskriftene, og mener at det må knyttes to vilkår til en eventuell endring. Det ene vilkåret er at resultatene av et planlagt utredningsprosjekt gir støtte til etablering og drift av nye Snøheim. Det andre er at Reinheim med tilhørende løypenett må bli nedlagt dersom Snøheim settes i drift.

Ferdig i 2011
Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Sverre A. Larssen, sier til NTB at DNT planlegger å starte utbyggingen sommeren 2009, og at Snøheim etter planen skal tas i bruk i 2011. Byggekostnadene ventes å bli vel 20 millioner kroner. Fortsatt mangler 6-7 millioner kroner før prosjektet er fullfinansiert.
Larssen håper at driften av Reinheim kan fortsette også etter at Snøheim er åpnet.

Han mener at «det vil gå seg til» og sier at Turistforeningen har et greit forhold til villreininteressene i andre fjellområder som Hardangervidda, Rondane og Setesdal vesthei.