Etterprøver klokskapen ved flytting fra Oslo

Klokskapen eller mangelen på klokskap ved å flytte statlige virksomheter ut av Oslo skal etterprøves ved en evaluering utført av Asplan Viak i løpet av de nærmeste måneder.

Asplan Viak har fått oppdraget av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD). Regjeringen har besluttet at evalueringen skal omfatte sju statlige virksomheter, som alle har hatt sin flyttesjau etter 2002.

De sju er Kystverkets hovedkontor, Luftfartstilsynet, Konkurransetilsynet, Post- og teletilsynet, Medietilsynet, Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Oppdraget med evalueringen skal være fullført innen 1. juni 2009.

Fag og økonomi
Evalueringen skal omfatte både økonomiske, organisasjonsmessige og faglige effekter, går det fram av brev som er sendt til de sju statlige virksomhetene. Der blir de også bedt om å svare på spørsmål og skaffe til veie de nødvendige data.
Asplan Viak i samarbeid med SINTEF og PWC (PricewaterhouseCoopers) skal undersøke effektene av flyttingen på tre hovedområder.

Det ene hovedområdet er regionaløkonomiske effekter for den regionen virksomheten er flyttet til. Det andre kalles organisasjonsinterne effekter, og det tredje hovedområdet er de faglige effekter - blant annet hvordan oppgavene løses - etter flyttingen.

Gjennom å sammenligne de sju utflyttingene har evalueringen som mål å komme fram til generelle konklusjoner om virkninger av flytting av statlige virksomheter, skriver Samferdselsdepartementet i brev til sine underordnede og utflyttede virksomheter.

Omstridt flytting
Flere av flyttingene har vært svært omstridt. Dette gjelder særlig flyttingen av Luftfartstilsynet til Bodø i 2006, men som ennå ikke er fullført. Fortsatt pågår nedbemanning i Oslo, får NTB opplyst.

Kystverkets hovedkontor - tidligere Kystdirektoratet - ble flyttet fra Oslo til Ålesund i 2002. DSB ble opprettet i 2003 og fikk sitt hovedkontor i Tønsberg ved sammenslåing av Direktoratet for sivilt beredskap og Direktoratet for brann- og elsikkerhet.

Flyttingen av Post- og teletilsynet til Lillesand, Sjøfartsdirektoratet til Haugesund, Medietilsynet til Fredrikstad, Konkurransetilsynet til Bergen og Luftfartstilsynet til Bodø ble vedtatt i 2003, og gjennomført i 2006-2007.