Sp: Tjenestedirektiv uten garantier

Arbeiderpartiet er på kollisjonskurs med SV og Sp når regjeringens flertall fredag trumfer gjennom EUs tjenestedirektiv i statsråd.

Flere formuleringer i et regjeringsdokument som ABC Nyheter har fått tilgang til, viser at flertallet i regjeringen går langt i å garantere at LOs fire krav til direktivet innfris. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet tar dissens i saken, men Arbeiderpartiet sikrer flertall for det omstridte direktivet sammen med partiene på borgerlig side.

Samferdselsminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete sier til NTB at det ikke er mulig å gi slike garantier som Arbeiderpartiet gir.

Mange uavklarte spørsmål
- Det kan ikke gis garantier fordi det er så mange uavklarte spørsmål. Det er til sist ikke EU-kommisjonen eller regjeringen som avgjør, men EF-domstolen, sier Sp-lederen.

- Derfor er garantier om at faglige rettigheter ikke er truet, at tiltak mot sosial dumping ikke er i fare, at offentlige tjenester er sikret og at nasjonal arbeidsrett er ivaretatt, noe en norsk regjering ikke kan gi. Det er EF-domstolen som gjennom sin rettspraksis avgjør hvordan utviklingen blir fremover, understreker hun.

Etter Navarsetes mening bidrar domstolen til å svekke faglige rettigheter.
Sp-lederen fastholder at direktivet utfordrer nasjonal styringsrett over viktige samfunnsområder og at offentlige tjenester ikke er sikret.

Fire forutsetninger
For å godta at tjenestedirektivet blir innført i Norge, har LO formulert fire forutsetninger som organisasjonen krever garantert og nedfelt i en proposisjon til Stortinget. I tillegg krever LO at regjeringen sørger for at EU og Norge har samme syn på følgene av direktivet.

Ifølge ABC Nyheter kommer regjeringsflertallet med de nødvendige forsikringer i proposisjonen, selv om det vedgås at direktivet vil svekke mulighetene til å regulere midlertidige tjenesteytere. Når det gjelder garantien om at Norge og EU deler syn på direktivet, heter det i proposisjonen at dette vil bli fulgt opp i EØS-komiteen.

- Skrift i sand
Nei til EU mener at Stoltenbergs garantier er som skrift i sand. Leder Heming Olaussen sier at erklæringer fra EU har vist seg ikke å holde.

- Regjeringen kommer ikke med noen ny dokumentasjon på at LOs fire forutsetninger er ivaretatt, men gjentar bare tidligere påstander, heter det i en pressemelding.

Olaussen sier at det eneste som er skjedd siden LOs «veto-vedtak» i høst, er at man har hatt en høringsrunde der flertallet mente at direktivet ikke vil ha negative konsekvenser for kampen mot sosial dumping og for faglige rettigheter.
Nei til EU håper at LO holder fast ved alvoret i denne saken.

- Det bør bli kamp helt inn til endelig beslutning blir fattet av Stortinget om denne stortingsproposisjonen er tilstrekkelig til å ivareta norske arbeidstakeres og fagbevegelsens interesser i framtida, sier Olaussen.

Fri utveksling
EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010. Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet. Unntatt fra direktivet er offentlig forvaltning, helse- og transporttjenester.