Verste brannår siden 1979

Bare den siste uka har 14 mennesker mistet livet i branner i Norge.

Omkomne i branner i november og desember

34 personer er omkommet i branner i november og desember 2008.
* 2. november: Mann, trolig polsk statsborger, omkom i campingbrann på Ytterkollen i Nedre Eiker.
* 9. november: Sju polske arbeidere døde i en boligbrann på Gulskogen i Drammen.
* 12. november: En mann i 60-årene omkom i brann på Risøy i Haugesund.
* 17. november: En 22 år gammel mann ble funnet død i en utbrent bil inne i Åkrafjordtunnelen på E134 i Hordaland.
* 18. november: En 88 år gammel mann døde da en enebolig brant ned i Garlibygda i Nord-Aurdal i Oppland.
* 19. november: En mann i 60-årene døde av skadene han fikk i en brann på Myklebostad pleiehjem i Birkenes kommune i Aust-Agder.
* 21. november: En 80 år gammel mann døde i en leilighetsbrann i Mo i Rana i Nordland.
* 22. november: En 58 år gammel mann omkom i brann i en lavblokk på Åssiden i Drammen.
* 23. november: En 39 år gammel mann ble funnet død etter at det brøt ut brann i en leilighet i en boligblokk på Mariåsen i Arendal.
* 1. desember: En 80 år gammel mann omkom i en boligbrann i Ørsta.
* 1. desember: En 88 år gammel mann omkom i en brann i et rekkehus i Saltdal.
* 5. desember: En eldre kvinne omkom trolig som følge av røykutvikling i en ulmebrann i en trygdeleilighet på Støren.
* 9. desember: En mann ble funnet død etter en brann i en hytte i Dalen i Tokke i Telemark.
* 11. desember: En kvinne døde på Haukeland universitetssjukehus i Bergen av brannskader hun pådro seg på Frogner sykehjem i Lier i Buskerud.
* 13. desember: Seks mennesker omkom i en brann i en bygård i Urtegata 31 i Oslo. En kvinne ble alvorlig skadd.
* 14. desember: En mann i 20-årene omkom i en boligbrann i Mehamn i Finnmark.
* 14. desember: Fire personer omkom i en brann i et bolighus på Flusund i Herøy.
* 18. desember: To personer omkom i en brann i et eldre trehus i Telthusbakken i Oslo.
*18. desember: En eldre mann omkom i en brann i et bolighus på Nøtterøy.

- Dessverre kan vi allerede nå konstatere at 2008 er det verste brannåret siden 1979 da 91 personer omkom i brann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Til nå i år har 81 personer mistet livet i branner her i landet. Senest natt til torsdag omkom to personer i en brann i Telthusbakken i Oslo, mens en eldre mann omkom i en boligbrann på Nøtterøy torsdag ettermiddag.

18 evakuert
To personer er funnet omkommet etter brannen i Telthusbakken, som ble meldt klokka 0.25 natt til torsdag. De omkomne er ikke identifisert, men et ektepar på 67 og 66 år er savnet etter brannen.

18 personer i nabohusene ble evakuert under brannen. Ingen av dem ble skadd.
Telthusbakken ligger i Oslo sentrum, med eldre trehus på den ene siden og parsellhager på den andre siden. Husene ligger relativt tett, men brannvesenet klarte å avgrense flammene til det ene huset.

- Jeg mener at husene her i Telthusbakken bør få et felles brannvarslingsanlegg med direkte samband til brannvesenet i Oslo, sier en av beboerne i gata, Knut Nordby, til NTB.

Han får støtte av en annen beboer i gata, Tom Just Olsen, som sier det går kaldt nedover ryggen hans ved tanken på nye branner i den gamle trehusbebyggelsen ved Gamle Aker kirke i Oslo.
- Det er tømmermateriale i husene som stammer fra slutten av 1700-tallet, som er tørt og som brenner godt, sier de to.

Minnestund
Natt til lørdag i forrige uke mistet seks mennesker livet i en brann i Urtegata på Grønland i Oslo. Torsdag ettermiddag var det minnestund for de seks i Grønland kirke.

- Det er ekstra tungt når så mange mennesker mister livet i branner i løpet av en så kort periode, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til NTB.

Oslopolitiet jobber med å identifisere de døde etter brannen, men arbeidet tar tid. Torsdag ettermiddag kunne imidlertid politiinspektør Gro Smogeli bekrefte at tre personer var identifisert. Brannårsaken er ukjent.

Etterforskes
Heller ikke politiets undersøkelser etter brannen i Herøy på Sunnmøre natt til søndag har gitt svar på hva som er brannårsaken. Fire unge mennesker omkom i brannen i et bolighus.

Kriminalteknikere, en brannhund fra Kripos og eleksperter startet onsdag granskingen av det utbrente huset i Herøy kommune.

- Det pågår taktisk og teknisk etterforskning. Det vil sikkert ta mange dager. Det er avhørt mellom 15 og 20 vitner i saken, forteller lensmann Per Otto Myklebust ved Herøy og Sande lensmannskontor til NTB.

Det ble torsdag holdt en markering da kistene deres ankom Torvik i Herøy med Hurtigruten, etter at identifiseringsarbeidet var avsluttet i Bergen.

Etterlyser tiltak
Brannvernforeningen vil nå ta initiativ til et snarlig møte med politisk ledelse i Justisdepartementet for å få presentert sitt syn på hva som behøves av snarlige tiltak.

- Foruten større ressurser til målrettede informasjonstiltak, bør det gjøres konkrete tiltak mot spesielt risikoutsatte grupper. Det gjelder for eksempel hjemmeboende eldre som de siste årene har vært overrepresentert på dødsbrannstatistikken, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim.