Sterk vekst i ledigheten

Den registrerte arbeidsledigheten økte med 3 300 personer i desember, og størst er økningen i bygg og anlegg, viser nye tall fra NAV. 

Arbeidsledigheten er nå på 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med samme måned i fjor har antallet arbeidsledige økt med 11 200, eller 29 prosent.

Ledigheten har økt for alle yrkesgrupper i løpet av det siste året med unntak av undervisning og helse, pleie og omsorg. Bygg og anlegg og industriarbeid har den sterkeste økningen i antallet ledige med henholdsvis 98 og 49 prosent. Innen undervisning er det nå 11 prosent færre ledige enn på samme tid i fjor, mens ledigheten innen helse, pleie og omsorg er uendret. Arbeidsledigheten er lavest innen undervisning med 0,5 prosent av arbeidsstyrken.

- De siste månedene har arbeidsledigheten økt sterkt og desembertallene bekrefter at norsk økonomi er inne i en bratt nedgangskonjunktur. Men det er viktig å understreke at ledigheten øker fra et svært lavt nivå og at det fremdeles er lav ledighet i Norge, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

50 100 personer var registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av desember.

I 2008 var det i gjennomsnitt 42 600 ledige, en nedgang på åtte prosent sammenlignet med 2007. Ledigheten begynte å øke sist sommer etter å ha falt siden rundt årsskiftet 2003/2004. Ved utgangen av desember har ledigheten økt med 12 800 personer siden bunnpunktet i april.

Antall nye arbeidsledige har økt sterkt i desember. Det er nå 79 prosent flere ledige som har vært ledig i kortere enn fire uker sammenlignet med samme måned i fjor.