Obama planlegger enorm krisepakke

Påtroppende president Barack Obama planlegger en krisepakke på opp til 850 milliarder dollar (nesten 6.000 milliarder kroner) for å få fres på økonomien igjen.

 

En så stor krisepakke ville stille vårens skattelettelser fullstendig i skyggen og ville være i samme størrelsesorden som tiltakene som ble tatt i bruk under den store depresjonen i 30-årene.

Obama har ikke endelig bestemt seg for hvor stor pakken bør være, men hans rådgivere har den siste tiden begynt å varsle Kongressen om at pakken bør være større enn de 600 milliardene han tidligere har antydet.

Hovedelementer i Obamas plan er bygging og reparasjon av veier og annen infrastruktur, energieffektive offentlige bygninger, nye og renoverte skoler og utvikling av miljøvennlig teknologi.

Planen inkluderer også en eller annen form for skattelette siden Obama er fullt klar over hvor vanskelig det blir å få en gigantisk krisepakke gjennom i Kongressen, selv under en resesjon.

Eventuelle skattelettelser vil gjelde for lavere og midlere inntektsgrupper, mens det ikke blir skatteøkninger for de rike.

Mens noen økonomer har anbefalt en krisepakke på 1 billion dollar (7.000 milliarder kroner), er det mer sannsynlig at pakken blir på rundt 850 milliarder dollar.

I tillegg kommer Obama til å be om ekstra bevilgninger til programmer som vil trenge mer penger når arbeidsløsheten stiger, blant annet matkuponger, helseforsikring, arbeidsløshetstrygd og omskoleringsprogrammer.