Oppgang i nedgangstider

Et stadig økende antall byggeprosjekter avlyses eller legges på is som et resultat av høye kostnader og dårlige fremtidsutsikter.

For nybygg som skal realiseres tvinges utbyggere nå til å se på nye løsninger for å senke byggekostnadene og bedre totaløkonomien i prosjektet.

- Dette gjør nå at stadig flere ser at blant annet automatiske p-systemer i et byggeprosjekt kan gi kraftig økt markedsverdi, langt lavere byggekostnader og optimal p-kapasitet per investerte krone. Ikke så rart kanskje når parkeringsarealet kan bygges opptil 40 prosent rimeligere sammenliknet med en tradisjonell løsning, heter det i en pressemelding fra Multiparking.

Arealutnyttelse og kostnadsbesparelser
Utviklingssjef Marius Plejdrup Rønningen i Multiparking Skandinavia AS kan fortelle at selskapet nå opplever en uventet økning i antall nye forespørsler, i en tid der det totale antallet nye byggeprosjekter er i en voldsom nedgang.

- Vi har hatt en sterk økende trend de seneste årene der vi har fått innpass hos arkitekter og entreprenører i hele landet, og ordreinngangen har vært god. Vår største og viktigste oppgave har samtidig vært å belyse de store kostnadsbesparelsene løsningene gir ved å halvere byggevolumet sammenliknet med en tradisjonell parkeringsløsning. Nå ser det ut til at mange flere har forstått at dette ikke er fordyrende elementer, men tvert imot gir store besparelser. Når utbyggerne må snu hver stein for å i det hele tatt kunne regne hjem et prosjekt vil det være helt naturlig å se på våre løsninger sier Rønningen.

Waldemars Hage
Det profilerte boligprosjektet Waldemars Hage II (byggetrinn 2), bygges disse dager og skal etter planen ferdigstiles i løpet av 2009/2010. Der valgte byggherren å gå for løsningen som tredoblet antall p-plasser i prosjektet.

- I tillegg til å gi de riktige signalene om Waldemars Hage som et moderne og innovativt boligprosjekt, gjør Multiparkings p-system at vi kutter kostnader og utnytter arealet optimalt sier prosjektsjef Eirik Prestmo hos JM Byggholt AS. I p-kjelleren får de plass til mer enn 300 p-plasser på et areal hvor det med tradisjonell arealutnyttelse ville vært kapasitet til maks 130 biler.

- Dette viser nok en gang at Waldemars Hage er et unikt prosjekt med fokus på verdiøkende teknologi og innovasjon, sier Rønningen.

Selskapet skal installere nye anlegg i Sandefjord, Drammen og Oslo i løpet av siste kvartal 2008, og vil i løpet av 2009 levere mer enn 2500 p-plasser i til sammen 13 nye bolig- og næringsbygg. Nye offentlige p-hus under prosjektering og en sterk Stavanger region gir lyse fremtidsutsikter, men kun så lenge det fortsatt bygges noe her i landet.