Redd lånetørke kveler lønnsomme bedrifter

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) frykter at lønnsomme bedrifter kan gå over ende fordi bankvesenet fortsatt fusker.

- Problemet er at lån og likviditet er så avgjørende for at også sunne bedrifter skal fungere normalt. Uten tilgang til lån, vil ikke bedriftene fungere normalt, og da undergraves lønnsomheten i bedriftene også i lønnsomme bedrifter. Det er det som er så skummelt nå, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Stoltenberg sier ikke med rene ord at bankene i Norge ikke fungerer, men formulerer seg slik på spørsmål om dette:

- Hele betalingssystemet og kredittsystemet er i alle fall fortsatt svekket. Det undergraver også lønnsomme bedrifter. Dette startet med en finanskrise og det har utviklet seg til en økonomisk krise som slår inn i realøkonomien.

Statsministeren understreker at det ikke er grunn til å svartmale situasjonen og sier at det store flertallet fortsatt vil ha trygge jobber, gode inntekter og økt kjøpekraft neste år.

Han viser til at både Norges Bank og regjeringen har flere virkemidler på lager, men vil ikke snakke i detalj om disse.

- Regjeringen har vist at den er villig til å ta i bruk omfattende virkemidler for å redde bankene gjennom betydelig tilførsel av likviditet og tilførsel av statlige lån og garantier. I tillegg går rentene ned. Hvis det viser seg nødvendig med ytterligere tiltak, vil vi iverksette det i tett dialog med næringen. Våre fagetater følger dette svært tett, sier Stoltenberg.