USA kutter renten til nær null

USAs sentralbank kutter styringsrenten til et nivå mellom 0,0 og 0,25 prosent. Hensikten med rentekuttet er å redde USA fra en lang og dyp økonomisk nedgangstid.

Sentralbanken Federal Reserves rentekutt tirsdag bringer den amerikanske renten ned på rekordlavt nivå. Styret i Federal Reserve stilte seg enstemmig bak beslutningen om å sette ned styringsrenten fra det tidligere nivået på 1,0 prosent.

Sentralbanksjef Ben Bernanke og hans kolleger lover å bruke alt det økonomiske verktøyet de rår over for å motvirke finanskrisen. Banken varsler nye tiltak for å stimulere kredittmarkedet og annen økonomisk virksomhet.

Rekordlavt
Den amerikanske styringsrenten er nå nede på sitt laveste nivå siden 1971, da den såkalte Federal Funds Rate ble fastsatt for første gang. I august i fjor lå denne styringsrenten på 5,25 prosent, og mindre en halvannet år senere nærmer den seg altså null.

Federal Funds Rate er rentesatsen bankene beregner seg på lån seg imellom. Tidligere har det laveste rentemålet for slike lån ligget på 1 prosent, og mange analytikere hadde trodd at sentralbanken ville nøye seg med å gå ned til 0,5 prosent tirsdag.

Hovedårsaken til tirsdagens dramatiske kutt er frykt for at resesjonen i USA skal bli enda verre. Resesjon er et teknisk uttrykk for at økonomien krymper, ved at brutto nasjonalprodukt - summen av de produserte varer og tjenester - faller i to eller flere kvartaler på rad.

Varig
- Det er sannsynlig at styringsrenten vil bli holdt på et helt uvanlig lavt nivå i en god stund framover, het det i kunngjøringen fra sentralbanken tirsdag. - Federal Reserve vil bruke alle tilgjengelige midler for å fremme gjenopprettelsen av bærekraftig økonomisk vekst og å holde prisene stabile, het det videre.

- Det er et høyst uortodokst og kreativt skritt sentralbanken nå tar. Vi mener dette er det beste som kan gjøres for å hjelpe amerikanske forbrukere og støtte finansmarkedet, sa New York-analytikeren Michael Woolfolk til nyhetsbyrået Reuters.

Sentralbanken vil utvide sine oppkjøp av boliggjeld for å styrke det kriserammede markedet for boliger i USA. Aksjekursene i USA steg straks kunngjøringen om rentekuttet ble kjent, mens dollarkursen sank.