Kritikk mot Enova to tildelt 445 millioner

To vindaktører tok hele årets Enova-pott og ble tirsdag tildelt til sammen 445 millioner kroner i støtte til vindkraftutbygging.

Fem andre aktuelle utbyggere fikk ingenting, og må vente i ett år før neste runde kommer. Kritikken mot Enova er sterk, både i kommuner som fikk penger og i kommuner som ikke fikk noe som helst.

- Vi har lagt vekt på kostnader. De to vindparkene som får støtte i denne omgangen, krever betydelig mindre støtte enn de neste som sto på rangeringslista, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova til NTB.

Vestlandet
Det er vindkraftanlegg helt nord og sør på Vestlandet som har fått støtte denne gangen. Midt-Norge, som har det største energiunderskuddet i landet, fikk ingenting.

Jæren Energi får tilsagn om 352 millioner kroner i støtte til Høg-Jæren vindpark. Vindparken er lokalisert i Time og Hå kommuner i Rogaland. Vindkraftanlegget har en beregnet årsproduksjon på 228 GWh elektrisitet fra 2011.

Kvalheim Kraft får tilsagn om støtte på 93 millioner kroner til utvidelse av Mehuken vindpark trinn 2. Mehuken vindpark er lokalisert i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. Mehuken trinn 2 er en utvidelse av det allerede eksisterende vindkraftanlegget i kommunen. Samlet produksjon for Mehuken trinn 1 og 2 vil være om lag 65 GWh elektrisitet fra 2011.

ESA-klage
Grunneierne og andre interessegrupper har allerede sendt klage til ESA på grunnlaget for å gi offentlig støtte til et prosjekt som det Jæren Energi skal bygge.

- Det er feil prosjekt på feil sted. Både beliggenhet og miljø ligger til grunn for ESA-klagen, og ikke minst så stiller vi spørsmål ved om tildelingen er i tråd med de retningslinjene som gjelder. Her plasseres det ut standard vindmøller i norsk natur, sier Jon Arne Silgjerd til NTB. Han har ført klagen i pennen på vegne av grunneierne.

Misnøye
Misnøye er det også i områder som ikke fikk vindkraftstøtte i denne omgang, blant annet Ytre-Vikna. Ifølge miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Tord Lien, er dette det klart beste vindkraftprosjektet i Midt-Norge.

- For det første viser dette at de rødgrønne partienes prat om at kraftunderskuddet i Midt-Norge skal avhjelpes gjennom ny fornybar energi er nettopp bare prat. Enova, som forvalter statens støtteordninger, har tydeligvis ikke blitt gitt de nødvendige styringsinstrukser som skulle til, sier Lien til NTB.
Han mener regjeringen og de rødgrønne representantene fra Midt-Norge nå står helt fullstendig uten troverdighet når det gjelder å avhjelpe kraftkrisen i regionen.

Skritt på veien
Enova-direktøren tar ESA-klagen og støyen rundt tildelingen med stor ro.

- Dette er et viktig skritt på veien for å realisere en norsk vindkraftsatsing og å nå Enovas mål om utbygging av 3 TWh vindkraft innen 2010.

Norge har per i dag 1,1 TWh vindkraft. Med denne tildelingen vil dette øke til 1,368 TWh. Enovas vindkraftprogram vil bli utlyst også i 2009 og 2010.
Det er begrenset rom for videre støtte til vindkraft innenfor Enovas økonomiske ramme etter 2010. Nakstad mener at det haster med å avklare hvilke rammebetingelser som skal gjelde for norsk vindkraft etter 2010.

Til sammen er det bevilget 445 millioner kroner i denne utlysningsrunden, noe som vil gi i underkant av 300 GWh ny vindkraft. Ny produksjon av 278 GWh elektrisitet fra vindkraft kan dekke strømforbruket til 36.000 mennesker. Sammenlignet med et konvensjonelt gasskraftverk vil vindmølleparkene kunne erstatte 110.000 tonn CO2 per år. Dette tilsvarer CO2-utslipp fra 30.000 biler