NHO foreslår krisepakke med skattelette for alle

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) legger fram en krisepakke med en rekke tiltak de mener vil styrke norsk økonomi, blant annet å sette ned satsen for skatt på vanlig inntekt fra 28 til 26 prosent.

 

Regjeringen har signalisert en tiltakspakke på nyåret som svar på problemene i norsk økonomi.

- De virkemidlene som regjeringen vedtar, må være de riktige virkemidlene, og de riktige virkemidlene har vi, sa administrerende direktør Finn Bergesen i NHO da organisasjonens krisepakke ble lagt fram tirsdag.

NHO foreslår tiltak på fem områder: på kredittmarkedet, på skatteområdet, i vekstfremmende investeringer, miljørettede tiltak og i arbeidsmarkedet.

1,7 prosent av BNP
Direktør Petter Haas Brubakk i NHO sier at tiltakene må være generelle i den forstand at de ikke retter seg mot enkelte sektorer eller bedrifter. Til sammen innebærer de framlagte tiltakene en finansiell stimulans i norsk økonomi tilsvarende 1 prosent av BNP. Dette kommer i tillegg til stimulansen på 0,7 prosent som ligger i statsbudsjettet for 2009, slik at stimulansen blir på 1,7 prosent av BNP til sammen.

På spørsmål fra NTB om hvilket av tiltakene som «sitter lengst inne» når det gjelder å få gjennomslag i regjeringen, svarer Bergesen at regjeringen har uttrykt skepsis til skattelette.

- Men uttalelser fra statsminister Jens Stoltenberg kan tyde på at regjeringen er åpen for det, sier Bergesen.

Høyere avskrivning
NHO-sjef Bergesen sier at skattelette er aktuelt i alle andre land som er rammet av finanskrisen og dens følger.

- Skattelette treffer både næringslivet og husholdningene. Norge er det eneste landet som har møtt finanskrisen med skatteøkning for enkelte personer, sier NHO-direktør Brubakk og sikter da til regjeringens statsbudsjett som innebærer en skatteskjerpelse for noen.

Skatteletteforslaget fra NHO kombineres også med kraftig økning i avskrivningssatsene for bedriftene, noe som vil være et viktig signal om at det skal lønne seg å investere, mener Brubakk.

Nedsettelsen av skatteprosenten på alminnelig inntekt vil føre til et tap i skatteproveny for staten på 11,6 milliarder kroner i 2009. NHO har ikke beregnet tap i skatteinntekter på forslaget om økte avskrivningssatser.
- Det vil avhenge av hvor store investeringene blir neste år, og et provenytap vil ikke komme før i 2010, sier Brubakk.

Kredittfiasko
NHO-ledelsen sier at regjeringens kredittpakke på 350 milliarder kroner til bankene tidligere i høst, ikke har virket etter sin hensikt. Mangelen på tilgang til egenkapital begrenser utlånene fra bankene, dit et kredittsultent næringsliv er henvist på grunn av tørke i obligasjonsmarkedet. For å skaffe bedriftene bedre tilgang på kreditt, bør staten stille såkalt hybridkapital til bankenes rådighet. Det kan være ansvarlige lån som styrker bankenes egenkapital uten å være aksjekapital, for NHO ønsker ikke at staten skal bli en større eier i bankene, understreker Bergesen.

I tillegg til statlig hybridkapital bør regjeringen vurdere om ikke Statens pensjonsfond - Innland kan bli mer aktivt på obligasjonsmarkedet. Fondet kan for eksempel øke sin kapasitet til å kjøpe foretaksobligasjoner og dermed bidra til å få Norge ut av finanskrisen, mener NHO.