Tvedt Senter

Tvedt Senter

Tvedt Senteret
Sted: Forus, Stavanger
Prosjekttype: Oppgradering og ombygging av kjøpesenter
Entreprisekostnad eks. mva: Ca 100 millioner kroner
Byggherre: Tvedt Eiendom
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Kent Karlsson (interiør) Block Berge Bygg (eksteriør)
Rådgivere: RIB: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Elektro: Stavanger Installasjon - Sanitær: Sig. Halvorsen - Ventilasjon/kjøling: DNF Klima - Tak/membran: Protan Bygg & Tak - Fasadekassetter: Icopal Metall Vest - Glass/aluminium: Time Aluminium - Betongsaging: Sørvest Betonsaging - Mur/puss/flis:Murmester Jan Petersen - Fuging: Allfug - Kranutleie: Stangeland Kran - Peling: Holt Risa - Gulvleggerarbeider: Bygg Miljø 

Det hele startet med et møbellager med utsalg av møbler for Møbelmagasinet på Forus på midten av 1970-tallet. I dag fremstår Tvedt Senteret som et elegant og hypermoderne storsenter i fire bygg.

– Siden slutten av 1980-tallet har Block Berge Bygg hatt ansvaret for nybygg, tilbygg, påbygg og ominnredningsarbeidene i totalentreprise for tiltakshaver Tvedt Eiendom AS, forteller prosjektleder Frode Haram i Block Berge Bygg.

– Block Berge Bygg startet for ca. ett år siden i Bygg A der de har utført de mest omfattende arbeidene som står for de største investeringene. Der skal det pågå arbeider frem til påske 09 med bygging av ny trafo, og videreføring av eksteriøret med de samme fasadekassettene som de to nye fasadene. Bygg A får etter ombyggingen ti butikker og en stor restaurant over halvannen etasje som drives av Herlige Stavanger Restauranter.

Full drift
Haram kan skrive under på at det å ha kunder rundt seg, barnefamilier og andre i hele byggeperioden har vært en stor utfordring.

– Vi har hatt informasjonsmøter med alle leietakerne for å orientere om byggearbeidene. Der vi ville holde publikum på avstand på grunn av peling og mobilkraner ble områdene sperret av. Stavanger kommune ble også informert, og de var meget fornøyd med måten vi taklet HMS på byggeplassen. I løpet av disse to årene har vi ikke hatt en skade, verken blant publikum eller blant egne ansatte. Sterkt fokus på HMS er del av Block Berge Byggs firmapolicy med vernerunde hver uke stort sett i forkant av byggemøtene, sier han og fortsetter:

– Mange ting griper inn i hverandre. Vi har måttet gå i dybden av det byggearbeidet som har vært gjort i flere tidligere byggetrinn. Siden dette har pågått over flere 10 år så måtte en kontrollere tidligere prosjektering med tanke på bæreevne. Han forteller videre at hovedbæresystemet for byggetrinn 1 og 2 på 70-80-tallet var bortimot fullt utnyttet. Det var faktisk bare mindre ting som måtte korrigere underveis.

Peling inne og ute
– Det ble nødvendig med peling både inn- og utvendig. Kontroll av gulvets bæreevne var nødvendig idet vi måtte inn i bygget med peleriggen for å foreta tilleggspeling. Mellom 25 og 30 meter lange stålkjernepeler ble skrudd ned i bakken. I sum er det 70 - 80 peler som bærer tilbygget Det å ta grunnundersøkelser på Forus er ingen tjent med. Det går stort sett på avtale mellom tiltakshaver og entreprenør, presiserer han.

Linjeføringer
Arkitekt for fellesarealene har vært Kent Karlsson som har lagt bestemte linjeføringer for så vel butikkfasader, himlinger, fliser, belysning og materialvalg. Dette er gjennomført konsekvent.

– Hvor det var mulig skulle alle rullegitter for butikkene monteres minimum 10 cm over undersiden av fasadeskjørtene. Det er ingen skilting på utsiden av skjørtene som henger ned fra himling. All skilting for profilering av butikkene ble montert på innsiden av rullegitter. Dette gir et helhetlig inntrykk.

«Positivt samarbeid»
Haram sier at det hele tiden har vært et positivt samarbeid mellom Tvedt Eiendom og Block Berge Bygg som totalentreprenør.

Det er stadig pågang på leietakere som ønsker å etablere seg i Tvedt Senteret på Forus. Tiltakshavers intensjon er å ha relativt store leietakere. Her tar Living, Sport og Villmark (XXL) og Mega mesteparten av arealene.

Per dato har Block Berge Bygg i totalentreprise for Tvedt Eiendom AS utført arbeider for ca 90 millioner kroner fordelt på byggene A, B og D. Når gjenstående arbeider er utført, inklusive ferdigstillelse av utomhusarbeidene, har vi nok passert 100 millioner, ifølge prosjektleder Frode Haram.

I Haugesund er Veidekke Entreprenør sammen med Block Berge Bygg AS i gang med et tilsvarende senter for Tvedt Eiendom, men i en noe mindre målestokk. De samme føringene for så vel interiør som eksteriør vil også her gjøres gjeldende.

Tekst og foto: Anne Beth Jensen 


Flere prosjekter