Lovisenberggata 15

Lovisenberggata 15

Lovisenberggata 15 K - L
Sted: Lovisenberg, Oslo
Prosjekttype: Barnehage og hybelhus
Kontraktssum eks mva: 45 millioner kroner
BRA: 2.700 kvm
Byggherre: Diakonissehusets Eiendomsstiftelse
Totalentreprenør: BundeBygg
Arkitekt: HWR Arkitekter
Rådgivere: Byggherrerepresentant: Søbstad Byggrådgivning - RIB: A.L.Høyer - RIA: Reinertsen Engineering - RIE: Bjørn Jørgensen
Underentreprenører og leverandører: Ventilasjonsarbeider: Ulvik & Westgaard Klimaentreprenør - Elektro: Kontakt El – Installasjon - Rørleggerarbeid: Oslo VVS-Service - Riving: Norprodukter-Miljø - Armering: Celsa Steel Service - Terrazzo: Hansen & Husvik - Stålarbeider og Rekkverk: Eidskog Mekaniske Verksted - Taktekking og membraner: Takmontøren Porsgrunn - Stillaser: Drammen Maskin Utleie - Malerarbeider, mur, puss, flis og badegulvstøp: Bygg- og Mal Oslo - Ytter- og innervegger og gipshimlinger: Noveta - Forskalingsutstyr: Peri Norge - Lås og beslag: Ingeborg Beslag & Låsesystemer - Vinduer og balkongdører: NorDan - Brannisolering og branntetting: Firesafe - Kjøkken: Sigdal - Brannlukemekanisme: Bramo Glass & Klima - Tredører: Jeld-Wen - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Fuging: Øyan & Schie Fuging - Aludører: Østlandske Fasadeteknikk - Himlinger: Akustikmontage - Foringer og listverk: Norgestre - Grunn- og utomhusarbeid: Oslo Anlegg - Gulvsparkling/gulvstøp: Betongmann - Gangbro: Vulkan Smith 

Brannen i hybelhuset på Lovisenberg tente en gnist til ideen om et enda bedre hybeltilbud. I perfekt kombinasjon med barnehage i de to nederste etasjene.

Ingen fikk fysiske skader i brannen, men 56 studenter ble husløse denne septembernatta i 2006. Murbygningen fra 1967 med tretak ble sterkt skadet, og sto tom i over ett år mens planer ble utarbeidet.

Diakonissehuset Eiendomsstiftelse, som eier bygget, bestemte at tiden var moden for en fornyelse og modernisering av hele bygget. Behovet for en utvidelse av barnehagetilbudet på sykehusområdet var også tilstede, og med riktig prosjektering kunne deler av bygningen huse en større barnehage i byggets to nederste etasjer.

Eget bad og toalett
Tidligere var det studenthybler i alle fire etasjer pluss i underetasjen. To og to hybler delte bad og toalett. Det var på tide å gjøre noe med disse boforholdene. Ved å omrokkere arealer og ta litt fra hver hybel står nå 63 nye hybler, hver på 18 kvm, ferdige. Alle med eget bad og toalett.

– Da vi begynte her i januar 2008, var bygget sikret og det var lagt en provisorisk tekking på taket.

Rivejobben var vesentlig, og alle innvendige lettvegger og noen bærevegger ble revet. Til slutt sto bare råbygget i betong og teglforblendingen igjen, forteller prosjektleder Olav Bjørnerås hos totalentreprenør BundeBygg. Gamle PCB-glass og mindre rester av asbest ble tatt hånd om på forsvarlig måte. Det var også utarbeidet en miljøsaneringsrapport.

I sin kontrakt hadde BundeBygg tatt forbehold om funn av forurensede masser. I en miljøteknisk grunnundersøkelse ble det påvist noe mindre forurensing. Miljøkravene til omsorgsbygg – spesielt barnehager – er heldigvis strenge, og dette måtte tas forskriftsmessig hånd om. Løsningen ble å legge duk og fylle på 30 cm med rene masser over.

Takterrassen
Den midlertidige tekkingen på taket ble liggende til våren da ombyggingsarbeider på taket ble satt i gang. For å lette atkomsten er de to innvendige trappehusene forlenget opp til taket. Hybelbeboerne disponerer nå hele taket, der det er lagt terrassebord og egne «plener» med kunstgress. Garantert sol hele dagen og med en upåklagelig utsikt over byen.

Lav himlingshøyde
– En av utfordringene i bygget er innvendige høyder. Med tanke på å legge trinnlyddemping i dekkene mellom etasjene, og å få plass til ventilasjon, er 2,4 meter opp til himling i snaueste laget. Bygget er langt og det måtte nødvendigvis store dimensjoner på kanalene, som det ikke var plass til. Vår ventilasjonsentreprenør kom på den smarte ideen om å plassere et ventilasjonsaggregat i den ene enden av bygget for den ene halvdelen av første og underetasjen og et i den andre enden for den andre halvdelen. Hovedkanaler ut fra de to ventilasjonsrommene går ikke i himling, men i en korridor der det var mulig å legge disse på veggene. Etter at det ble satt opp en påforingsvegg, var korridoren allikevel bred nok, sier Bjørnerås. Hyblene har eget ventilasjonssystem.

Romløsningen med flere bad innebar mye kjerneboring. Det ble en utfordring da bygget skulle kobles til vann- og avløpssystemet.

Bunnledningene lå forholdsvis dypt, helt ned til 1,6 meter. Dette løste seg, selv om det gikk med mer ressurser enn på forhånd antatt.

Støytiltak
Lovisenbergløkka barnehage holder altså til i første etasje og i underetasje. Det er fire avdelinger med plass til i alt 72 barn. Fellesrom og kjøkken er lyse og trivelige, noe arkitekt Martin Lindebæk Nielsen hos HWR Arkitekter har hatt som mål.

– Vi har forsøkt å få inn mer lys ved å senke brystningshøyder på vinduer, ha brede døråpninger og ved å bruke lyse farger, sier han.

Lite minner om at man faktisk har en sterkt trafikkert Uelands gate som nærmeste nabo. Vinduene i fasaden mot denne gaten har fått nye vinduer med bedre lydkrav, og ute har barnehagen fått en kledelig støymur. Store, runde koøyne i glass flere steder i muren gjør disse til et utsynspunkt for de minste.

Ny trapp og gangbru
En atkomsttrapp fra Uelandsgata fører nå bare inn til nabobygget, og ikke videre inn på barnehagens utearealer. En ny trapp lenger sør er derfor anlagt, den går videre inn på sykehusområdet. Bygget har fått to nye inngangspartier og rullestolramper i lys betong. Over en av de to utebodene, er det bygget en gangbru fra sykehusområdet og inn i byggets andre etasje.

– Gangbrua er etablert for å kunne la barnehagens uteområde gå hele veien rundt bygget. Den skal også lette inngangssituasjonen for hybelbeboerne til sine etasjer, og bidrar til å separere barnehage og hybeldel, forklarer arkitekt Lindebæk Nielsen. Uteområdet vil i få deler av underlaget i kunstgress og et spesielt støtdempende belegg.

Av egne arbeider har BundeBygg utført betong-, tømrer-, og snekkerarbeid. Prosjektet har ikke hatt fraværsulykker. Underveis har BundeBygg imidlertid fått tilleggsbestillinger for ca. 5 millioner kroner.

Kontrakten var opprinnelig på 45 millioner kroner eks. mva for det 2.700 kvm (BTA) store bygget.

– Lovisenbergløkka barnehage har vært et fint prosjekt å være med på, med en ryddig og løsningsorientert byggherre, sier Bjørnerås noen få dager før bygget skal overleveres.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter