Elkem Solar

Elkem Solar

Elkem Solar
Sted: Fiskå, Kristiansand
Prosjekttype: Rehab og nybygg
Totalkostnad: Ca 4 milliarder kroner
Bruttoareal: 22.500 kvm
Byggherre: Elkem Solar
Arkitekt: Multiconsult
Rådgivere: Multiconsult, Brann- og Sikkerhetsrådgivning, Finn Strøm, Origo Engineering, Itek, Siv. ing. Østerhus, Sinus, GexCon
Hovedkontrakter: Fluor Transworld Services, INC, BIS Produksjonspartner
Byggkontraktorer/brakker/stillas: Veidekke Entreprenør, Block Berge Bygg, Br. Reme, Kynningsrud Fundamentering, BICO Bygg og innredning, VEF Entreprenør, Acrylicon Industrigulv, Malthus, Swebygg Norge, Trafikk og Anlegg, Repstad Anlegg, VestKran, Ruukki
Elektro/styring/automasjon: ABB, Bravida Oil and Energy, EL Team, IPEC Kristiansand, Agder El. Inst. Kristiansand, YIT Building Systems, Siemens Installasjon
Mekanisk utstyr/montasje: NLI Alfred Andersen, Fabricom, Metso Minerals (Norway), Agder Maskin, Konecranes, Extenso Equipment and Services, Moving, Pall Norge, OSR Vågsbygd Industri Service, Felcon Ltd, Trondheim Stål, Klausen Mekaniske Verksted
HVAC/prosessventilasjon/filteranlegg: Oras Agder, Alfsen & Gundersen (ZUK), Gupex Norge, Holgers
Rørlegging (piping)/gassanlegg: Fabricom, Nordiske Varme Sanitær, Konstruktionssvets (K-SVETS), AGA og NOHA Norway
Øvrige kontrakter: Acrylicon Industrigulv, Alfa Leval Nordic, AXFLOW, Calderys Nordic, Colasit Holland BV, Eltrag, Hummervoll Industribelegg, IEM Fördertechnik GmbH, IPP (International Pipeline Products), ISS Facility Services, J. L. Bruvik, Kruse Smith, Leif Kølner Ingeniørfirma, Mosvold Drift, PowerNor, Prediktor, Profinor, RMB GmbH, Serveringspartner, Solberg & Andersen, VWR International 

Ved Elkem Solars nye fabrikkanlegg i Kristiansand er det utført nesten 2,5 millioner arbeidstimer uten fraværsskader.

Ideelt burde det ikke vært skader på noen byggeplass. Virkeligheten er dessverre ikke slik. Derfor fortjener Elkem Solar honnør for å oppnå et slikt resultat.

22.500 kvadratmeter
Elkem Solars fabrikk ligger i Elkem Fiskå Teknologipark rett utenfor Kristiansand. Elkem Solar skal produsere svært ren silisium ved fabrikken. Silisiumen skal brukes som råstoff i produksjon av solcellepaneler.

Prosjektdirektør Johan Svensson i Elkem Solar forteller at bedriften vil produsere 6.000 tonn solar grade ved anlegget årlig.

Fabrikken består av seks hovedbygg og flere hjelpebygg på til sammen 22.500 kvadratmeter. 16.500 kvadratmeter er nybygg og 6.000 kvadratmeter er eldre bygg som er rehabiliterte. Hele fabrikkområdet har peling til fjell.

Multiconsult har vært arkitekt og byggeteknisk konsulent. Veidekke Spesialprosjekter har ledet de bygningsmessige arbeidene.

Grunnarbeidene startet i november 2006. Oppføring av nybygg startet i mai i fjor. Byggene er nå ferdig oppført og montasje av utstyr er i ferd med å bli fullført. Fabrikken skal ha en seksjonsvis oppstart og være i full drift i løpet av 2009.

Byggene består av plasstøpt betong opp til 6,1 meters høyde og stålbæring videre opp. Det er brukt 3.000 tonn stål, 17.300 kubikkmeter betong (B35 og B50) og 2.700 tonn armering i byggene. Takene er flate, isolerte og tekket med papp. Fasadene fra 6,1 meter og opp består av Isolerte stålkassetter. De fleste gulvene er i betong med epoksybelegg. Der det skal produseres flytende metall er det varmebestandige gulvsteiner. Det er mulig å bygge fabrikken ut seinere.

Mange utfordringer
Svensson sier at byggingen har bydd på mange utfordringer. – Rehabilitering av gamle bygg er krevende. Byggearbeidene har skjedd i en tid da markedet har vært opphetet, noe som har gjort det tøft å få leveranser i tide. Byggingen har skjedd i i et fabrikkområde med full drift. Grunnen var forurenset og vi har fjernet 30.000 kubikkmeter masser som er deponert på Langøya.

Ifølge Svensson har fabrikken avanserte tekniske løsninger. – Hvert bygg har eget sentral driftskontroll. Vi har avsug fra utstyr og filtrering slik at støv ikke slipper ut i luften. Brannsikring er ivaretatt med flere sprinkleranlegg, argonite slukkeutstyr og brannskillevegger i betong.

Ingeir Slettemoen i Veidekke Spesialprosjekter sier at Veidekke har utført grunnarbeid og alle arkitektfag.

– Våre største utfordringer var en knapp byggetid, komplisert ombygging av eldre haller, trang tomt og prosjektering parallelt med bygging. Veidekke hadde over 500 personer fra flere selskaper i Veidekke-konsernet på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Vi hentet spisskompetanse den vi hadde den.
Seksjonsleder Audun Olimstad i Multiconsult nevner de samme utfordringene som Slettemoen.

– For oss var kompleksiteten, den raske byggetiden, den trange tomten og kombinasjonen av gammelt og nytt de største utfordringene. For oss har dette vært et meget spennende prosjekt.

HMS førsteprioritet
Elkem Solars fabrikk er bygget uten fraværsskader. På det meste har det vært 998 personer i arbeid på byggeplassen. Svensson sier at HMS har prioritet 1, foran fremdrift og økonomi.

– Hovedmålet vårt er å gjennomføre prosjektet uten skader. Alt arbeid i høyden utføres fra stillaser som sertifiseres ukentlig. Vi var også meget opptatt av faren for fallende gjenstander. Vi har et arbeidstillatelsessystem som går ut på at alle arbeidsoperasjoner skal være analyserte og gjennomgått på forhånd, og skal ha tillatelse. Ryddighet og orden er meget viktig. Alle skal holde sin arbeidsplass ryddig i løpet av arbeidsdagen og se til at den er ryddig når de går for dagen.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto. Svein Kittilsen, Elkem Solar 


Flere prosjekter