Egenes Park

Egenes Park

Egenes Park
Sted: Stavanger
Prosjekttype: Nybygg
Areal eks parkeringsanlegg: 6.200 kvm
Byggherre: Egenes Park AS
Prosjektedelse: Rogaland Bygg og prosjektutvikling
Bygge- og prosjektledelse: Varde Byggeadministrasjon
Arkitekt: HLM Arkitektur og Plan
Landskapsarkitekt: Riss Landskap
Rådgiver: RIB, RIBrann og RITre: Multiconsult - RIE: Mjelde og Johannesen
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Pallesen Maskin - Betongentreprenør: Block Berge Bygg - Massivtreelementer: Moelven MassivTre - Tømmer: Byggmester Tore Ravndal - Taktekker: Protan Bygg og Tak - Glassmester: Trappeteknikk - Maler og gulvlegger: Malerbua Håndverk - Malerbutikk og produkter: Malerbua - Murer leiligheter: Waldeland & Varhaug - Murer fellesarealer: RB Johannesen - Blikkenslager: Gjesdal Blikk - Ventilasjon og rør: DNF - Elektro: Stavanger Installasjon - Kjøkken, bad og garderobe: Crown Interiør og Design - Branntetting: Lilleland - Heiser: Thyssen Elevator - Låser og beslag: Stavanger Låsservice - Stillas: Stilltech - Anleggsgartner: Varhaug Park og hage 

På Eiganes i Stavanger har Egenes Park B4 AS ført opp et massivtrebygg på 6.200 kvadratmeter.

Bygget rommer 56 leiligheter, en idrettsbarnehage på drøyt 900 kvadratmeter, noen kontorer, konferansesal på 200 kvadratmeter, svømmehall, treningssal og et meget avansert teknisk anlegg som forsyner bygget med vann og varme.

6.200 kvadratmeter
Egenes Park er tegnet av HLM Arkitektur & Plan AS i samarbeid med nederlanske Onix. Tiltakshaver er Egenes Park B4 AS. Bygget er ført opp i delte entrepriser ledet av Rogaland Bygg- og Prosjektutvikling AS og Varde Byggadministrasjon AS. Største enkeltkontrakt har Byggmester Tore Ravndal AS hatt.

Prosjektleder Dinah Olivares forteller at gravearbeidene startet i mai i 2007 og gjøres ferdig i desember i år. Barnehagen ble tatt i bruk allerede i midten av august og driftes med 19 ansatte og 63 barn.

Prosjektet Egenes Park er med i Norwegian Wood og er en del av Stavanger 2008.

Massivtrebygget består av fem rekkehus, et barnehagebygg og en overliggende høyblokk. Blokken ligger som en bjelke på tvers av rekkehusene. Totalarealet er på 6.200 kvadratmeter. I tillegg kommer et parkeringsanlegg på 3.230 kvadratmeter som er nedgravd med lokk over og har 150 prosent dekning.

Leilighetene er fra 38 til 110 kvadratmeter og har meget høy standard og gode solforhold. Alle leiligheter over 38 kvadratmeter har to balkonger og gjennomgående lys. Over 80 prosent av boligene har livsløpsstandard.

Furu, eik og sibirsk lerk
Alt over bakken er i tre, med unntak av heissjaktene. Det er massivtre dekker og veggelementer, mens dragerne er i limtre. Leverandører er Moelven Massivtre og Moelven Limtre. I tillegg har 150 veggelementer blitt produsert av Ravndal i rubbhallen som er satt opp på byggeplassen.

Deler av taket er tekket med Kebony. Fasadene har grunnede vestlandskledningspanel av 70 cm lange bord som er lagt overlappende (som på stavkirker). Trappene er i eik med furuvanger. På gulvene er det 14 mm lakkert eikeparkett. På terrasser og balkonger er det brukt sibirsk lerk.

Olivares sier at med unntak av parketten er alt tre inne i leilighetene ubehandlet.

– Treet skal ta opp og avgi fuktighet etter behov og på den måten bidra til sunt inneklima og rense luften for CO2 og andre tilførte gasser. Vi anbefaler beboerne kun å vaske de innvendige treveggene med grønnsåpe, slik at de beholder den lyse fargen.

Leilighetene i Egenes Park skal ha et sunt bomiljø, med naturmaterialer, balansert ventilasjon og vannbåren gulvvarme.

– For å unngå fukt i konstruksjonen har vi bygget med tak over tak. Vi har i tillegg mellomlagret materialer og leveranser i en tett rubbhall for å unngå fukt og skader. Begge disse tiltakene har vært viktige og bidratt til å gjøre det mulig å utrette hva vi har gjort i det været vi har hatt.

Massivtreveggene vises bare med en slett treoverflate, noe som gir et urbant og moderne preg, men som Olivares synes er trist. – Veggene består av to lag 10-12 cm tykke massivtrevegger med blåst isolasjon i et langsgående mellomrom på 12-16 cm.

Kebony
Markedsdirektør Jan Terje Nielsen i Kebony forteller at det er brukt Kebony Furu på deler av taket på Egenes Park.

– Kebony er en ny måte å gjøre treet varig og vedlikeholdsfritt på. Vi bruker en væske utvunnet av biomasse og tilfører den under trykk. Så herder vi treet ved å varme det opp til over 100 grader Celsius. Dette forsterker cellveggene i trevirket, noe som gjør at det får økt hardhet, økt densitet, bedre råtemotstand og bedre motstandskraft mot sopp og insektsanngrep. Vi kan bruke både bartrær og løvtrær i denne prosessen. Løvtrær får omtrent samme egenskaper som teak. Overflatebehandling er ikke nødvendig. Hvis trevirket males får malingen økt levetid siden bevegelsene i treet er redusert med cirka 50 prosent. Vår prosess er miljøvennlig og Kebony Furu er Svanemerket.

Krevende for tekniske fag
Ifølge Olivares har Egenes Park bydd på utfordringer for de tekniske fagene.

– Når vi jobber med tre kan vi ikke lage utsparinger for de tekniske fag slik vi gjør i stedstøpt betong. Vi må kjernebore i etterkant uten å svekke de bærende trekonstruksjonene, noe som er vanskelig i et så stort bygg. Multiconsult har måttet dimensjonere hvert et eneste hull for å kvalitetssikre konstruksjonen. På grunn av bærende dragere er derfor en ventilasjonskanal bendt rundt en krysning av dragere. Mange av utfordringene kommer også av at det ikke er utviklet tekniske løsninger for et slikt bygg, noe som gjør arbeidet spennende og egentlig bare øker motivasjonen til å jobbe med et slikt bygg.

Bygget har et energiforbruk på under 68 kWh per kvadratmeter per år. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Massivtrebygg regnes som veldig brannsikre siden bærekonstruksjonen bare forkuller og ikke brenner, kollapser eller sprenges.

Spennende materiale
Sivilarkitekt Per Højgaard i HLM Arkitektur & Plan AS forteller at det har vært viktig å skape et bygg som passer inn i et boligområde med to- og firemannsboliger.

– Derfor har vi lagt den største delen av bygget lengst unna boligene på den andre siden av Bretlandsgata. Bygget skulle også være åpent og innbydende. Derfor er det flere allment tilgjengelige passasjer gjennom bygget fra fortauet og inn til parkanlegget som skal opparbeides på nordsiden av bygget.

– For en arkitekt er det å planlegge bygg i massivtre mye likt tenkt bygging med betongelementer. Begge er homogene materialer. Bygging i tre går raskere enn bygging i betong, samtidig er kravene til nøyaktighet meget høye. Konstruksjonen av alle veggelementene er meget nøye gjennomtenkt. Vi laget over 2.000 tegninger som viser trearbeidet.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Ole Harald Dale, Dinah Olivares og Egenes Park 


Flere prosjekter