Bertel O. Steen Hamar

Bertel O. Steen Hamar

Bertel O. Steen
Sted: Nydal i Ringsaker kommune
Kontraktssum eks mva: 55 mil kroner
Prosjekttype: Salgs- og verkstedbygg for Mercedes-Benz og Peugeot
Areal: 5500 kvadratmeter
Byggherre: Bertel O. Steen og Utstillingsplassen Eiendom (50/50)
Totalentreprenør: Martin M. Bakken
Arkitekt: ASH arkitekter
Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjektering - RIV: Techno Team Prosjekt - RIE: Ing. Jon Hallås
Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Jørstad - Ventilasjon: Techno Team Prosjekt - Elektroarbeider: Edvardsen Elektro - Grunn- og utomhusarbeider: Hulleberg & Bø - Belegningsstein: Lintho Steinmiljø - Betong: Betong Øst - Mur-, puss- og flisarbeider: Mjøsen Murmesterforretning - Gjerder og gjerdegrinder/kjøreporter: Rosings Områdesikring - Betongrenner: Hauraton Norge - Byggevarer: Løvenskiold Handel og Maxbo Proff - Betongelementer: Hedmark Elementbygg - Laminatdører: AT-tre - Ståldører og brann-tetting: Firesafe - Lås og beslag: b&t Låsservice - Stålarbeider: Armec - Glassvegger og systemhimlinger: Moelven Nordia - Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk - Maler og byggtapetserer: Morten Skancke - Parkett: ParkettPartner - Vareheis: Translift Europa - Minikjøkken + div innredning: HTH Kjøkkenforum - Kantinekjøkken: Maestro - Glassfasader: Profilteam (sideentreprise) 

I starten av november flyttet Bertel O. Steen inn i sitt splitter nye bilanlegg i Nydal utenfor Hamar. Rett ved siden ligger Møller Bil Hamars nybygg.

Begrepet «bilbyen» dukket fort opp da Møller Bil Hamar og Bertel O. Steen bestemte seg for å etablere hvert sitt nye bilanlegg rett ved siden av hverandre i Nydal, nord for Hamar. Møller Bils nye salgs- og verkstedbygg ble presentert i forrige utgave av Byggeindustrien. Denne gangen er det Bertel O. Steens Mercedes-Benz og Peugeot-anlegg vi tar en nærmere titt på.

Flere likheter
Det er flere likheter mellom de to prosjektene. For det første er begge anlegg tegnet av ASH arkitekter, og for det andre er begge prosjekter utført i totalentreprise av Martin M. Bakken AS. Mange av underentreprenørene har også hatt to naboliggende prosjekter som har gått nesten parallelt.

– Vi kom i gang tre uker senere enn Møller Bil-prosjektet, men vi avsluttet samtidig, sier Ola Elling Øien, prosjektleder for Martin M. Bakken. Han sier videre at Martin M. Bakken, til tross for prosjektenes nærhet til hverandre, har operert med to helt separate prosjektorganisasjoner.

– Hans Arne Karlsen som formann og jeg har utgjort ledelsen ved dette prosjektet og vi har omtrent ikke hatt tid til å kikke på nabobygget, sier Øien og ler.

Klare skiller
Martin M. Bakken har hatt en kontrakt i prosjektet på ca 55 millioner kroner eksklusive moms. Byggeherre er Krogstadskogen II AS som eies av Utstillingsplassen Eiendom AS og Bertel O. Steen Eiendom AS med 50 prosent hver.

Bertel O. Steens Mercedes-Benz og Peugeot-anlegg har et areal på cirka 5500 kvadratmeter inklusive en mesanin med blant annet kantine, garderober, teknisk rom og møterom. Bilanleggets hovedplan har et salgsareal som er delt omtrent likt mellom de to bilmerkene. Innvendig er det fargen på gulvflisene som skaper et visst skille mellom Peugeot og Mercedes. Utvendig er skillet mye klarere. For mens Peugeot har sin karakteristiske blå kassettfasade kombinert med glass i sine salgsarealer, kjører Mercedes rene glassfasader med nærmest monumentale blå søyler.

To verksteder
Det er verksteddelen som tar opp størstedelen av Bertel O. Steens nye bilanlegg utenfor Hamar. Bilimportøren har nemlig fått på plass både et stort nytteverksted for lastebiler og busser og et personbilverksted.
Ola Elling Øien mener prosjektet ikke har bydd på de aller største utfordringene, men skal han trekke frem noe litt spesielt ved bilanlegget så har det vært støpingen av to stykk 35 meter lange smøregraver i forbindelse med nytteverkstedet.

– Det var veldig mye rørføringer og installasjoner som skulle støpes inn i betongen. Det var rett og slett betongarbeider med mye detaljer, sier han.

– 2009 blir et normalår
I disse tider er det naturlig å spørre om hvilke tanker man gjør seg om neste års byggeaktivitet. Ola Elling Øien tror at 2009 blir et år med tilnærmet normal aktivitet for Martin M. Bakken.

– Det har vært litt rolig i de to siste månedene av 2008, men i løpet av vinteren 2009 håper vi at det tar det seg opp igjen. Vi skal blant annet bygge 42 leiligheter for Forsvaret på Rena, nytt råvaremottak for Rieber & Søn og vi håper vi skal bygge Terningen Arena, som vil bli et stort prosjekt for oss, sier Øien. Terningen Arena skal bli et flerbruksanlegg for idrett, kultur, høgskole og næring i Elverum.

Tekst og foto: Ådne Homleid 


Flere prosjekter