Sponheim vil tvinge kommuner til sammenslåing

Flere offentlige oppgaver må legges til kommunene, og det tvinger fram kommunesammenslåinger, ifølge Venstre-leder Lars Sponheim.

Lars Sponheim trekker selv fram forslaget om en omfattende velferdsreform som det mest kontroversielle området i forslaget til Venstres arbeidsprogram. Det blir lagt fram for landsstyret søndag ettermiddag. Flere leger og spesialister til kommunale sykehjem, flere offentlige oppgaver til kommunene og bedre kontroll med kostnadsutviklingen i kommunesektoren forutsetter «større og sterkere kommuner», ifølge Venstre-lederen.

- Vi må tørre å tenke nytt om hvordan vi organiserer velferdssamfunnet. Det forutsetter sammenslåinger av kommuner. Alle må være med på det, men de skal sikres frivillighet i hvem de skal slå seg sammen med, sier Sponheim til NTB.
I sin tale til landsstyre framholdt partilederen at han har slaktet en av sine helligste kuer ved å gå inn for reformen han skisserte. Han mener likevel det er helt nødvendig å «tenke grunnleggende nytt» for å sørge for at ikke de offentlige utgiftene løper fra inntektene.

- Vi må utføre oppgavene billigere og mer effektivt, sa han.