Aker innstilt for karbonfangst på Mongstad

Aker Clean Carbon er et stort skritt nærmere storkontrakten om å levere renseteknologi for karbonfangst på testsenteret på Mongstad.

Gassnova kunngjorde fredag at Aker er innstilt som teknologileverandør. Aker har konkurrerte med en rekke internasjonale selskaper, men evalueringen av testresultater viser at de hadde det beste tilbudet for amin-basert CO2-teknologi, ifølge Gassnova.

- Det har vært en omfattende jobb med å finne den mest fremtidsrettede og effektive teknologien. Det som Aker Clean Carbon har vist gjennom sine tester så langt er lovende med tanke på fremtidig fangst av CO2, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova.

Ved testsenteret på Mongstad skal teknologier utprøves i stor skala for å finne fram til forbedringsmuligheter og gi trygghet for bygging av fullskalaanlegg.

- Oppskalering neste skritt
Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker sier beslutningen er en milepæl.

- For oss er det viktig av to hensyn. Det er hyggelig å få nok en bekreftelse på at vår teknologi er i verdensklasse, og dernest er det viktig å komme i gang med å bygge et stort anlegg. Vi vet jo at teknologien fungerer i mindre skala, men nå er det oppskalering som er det neste steget, sier Drangeid til NTB. Han sier det er for tidlig å si hva en kontrakt vil ha å si for arbeidsplasser og andre konsekvenser for selskapet.

Aker Clean Carbon er et lite selskap i Aker-familien og konsentrerer seg om å utvikle og selge teknologi og løsninger for karbonfangst. Storebror Aker Solutions vil være sentral i gjennomføringen av prosjektet, med leveranser av både ingeniørtjenester og bygging.

Etter planen skal endelig investeringsbeslutning fattes i første kvartal 2009, så snart Stortinget har behandlet proposisjonen om testsenteret.

- Spennende industrimulighet
Leder Frederic Hauge i Bellona er storfornøyd med at Aker nærmer seg fangstkontrakten.

- Jeg synes det er en veldig hyggelig beskjed. Det kommer samme dag som EU har vedtatt et stort finansieringsprogram for ti fullskala fangstanlegg i Europa. Nettopp det at vi skal være ferdig ett år før EU, kan gi norsk industri ved Aker et kjempefortrinn i det markedet som EU-kommisjonen nå ruller ut, sier Hauge til NTB. Han mener Akers planer er en av de mest spennende industrisatsingene vi har sett på lang tid i Norge.