Vil at det skal bli lettere å få lån

Byggenæringens Landsforening (BNL) vil at det skal bli lettere å få lån i bankene både for næringsdrivende og private slik at markedet ikke tørker helt ut.

Fakta om forslag fra BNL

* Byggenæringens Landsforening er en nærings- og arbeidsgiverpolitisk organisasjon for bedrifter i byggenæringen. BNL er den nest største landsforeningen i NHO.
* Sendte fredag brev til regjeringen med flere forslag om tiltak for å begrense krisen i næringen.
* Blant forslagene er en kraftig økning av lånerammene i Husbanken.
* Bygging av flere studentboliger og omsorgsboliger, økte tilskudd til rehabilitering av museumsbygg, kirker og kulturminner.
* Raskere kommunal byggesaksbehandling, offentlig planlegging av nye prosjekter som kan settes i gang senere i 2009 og 2010.
* Reduksjon av arbeidsgiverperioden fra ti til fem dager, utvidelse av antall uker man kan være permittert fra 30 til 50.
* Økt bevilgning til asfaltering med 600 millioner kroner, økte bevilgninger til vedlikehold av jernbanenettet.

(Kilde: BNL)

- Vi ber ikke om å bli spesielt vernet og er innstilt på å ta vår del av støyten av finanskrisen. Det viktigste nå er at vi får et marked som fungerer og at bankene ikke blir for forsiktige med å finansiere nybygg- og rehabiliteringsprosjekter, sier administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening (BNL) til NTB.

BNL er sterkt uenig med bankene når de forsikrer at utlånspolitikken ikke er endret.

- Bankenes forsiktighet med å finansiere nybygg- og rehabiliteringsprosjekter, både i boligmarkedet og markedet for næringsbygg, ødelegger den normale dynamikken i markedet og har en forsterkende effekt på finansieringskrisen byggenæringen opplever, skriver BNL i et brev som ble sendt til regjeringen fredag.

I brevet foreslår BNL at Husbanken blir styrket ved en kraftig økning av lånerammene og at regjeringen vurderer om banken skal få en utvidet rolle.

- Kommunene viktig
Rehabilitering av kommunale bygg er blant regjeringens tiltak for å holde sysselsettingen oppe. Lyng er enig i at kommunene spiller en viktig rolle for byggenæringen.

- Kommuneøkonomien er viktig for oss. Vi hilser alt som skjer av økt aktivitet i kommunene velkommen. Det er imidlertid viktig at bevilgningene blir gitt som øremerkede tilskudd med klar adresse til sysselsetting, og ikke går rett inn i kommunekassa, sier Lyng.

Ifølge BNL har kommunale bygg og anlegg et vedlikeholdsetterslep på 142 milliarder kroner etter mange år med forsømmelser.

For å få fart i byggevirksomheten foreslår BNL blant annet at det settes i gang bygging av ytterligere 500 nye studentboliger og at tilskuddet til bygging heves fra 250.000 til 300.000 kroner. BNL vil også ha økt tilsagn til bygging av omsorgsboliger og økte tilskudd og rammer til låneordningen for skolebygg og svømmehaller.

Vil ha rask avklaring
BNL sendte sitt første brev til regjeringen om finanskrisen allerede 7. november, men mener at et nytt brev er nødvendig fordi krisen i næringen er blitt mye mer alvorlig.

- Det som har skjedd, bekrefter at våre prognoser om at 60.000 ansatte kan bli berørt, er et forsiktig overslag. Investeringene i næringen kan også gå ned med mer enn 40-50 milliarder kroner, sier Lyng.

Nå etterlyser BNL rask handling fra myndighetene. I brevet heter det at en tiltakspakke fra regjeringen allerede burde vært satt ut i livet.

- Det tar tid fra vedtak fattes til arbeidstakere kan settes i arbeid. Bedriftene ser i dag en raskt synkende etterspørsel, og mange har allerede iverksatt oppsigelser eller permitteringer, skriver BNL.

Advarer mot useriøse aktører
Lyng mener at krisen vil føre til økt konkurranse.

- Når konkurransen øker, kan useriøse bedrifter bli fristet til å ta kjappe svinger for å vinne i konkurransen. Derfor er det viktig at alle som setter i gang offentlige prosjekter er på vakt mot useriøse bedrifter, advarer han.