Statsselskaper får ikke møte Stortinget uten Navarsete

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) foreslår at NSB, Avinor, Posten og Baneservice ikke får lov til å snakke med stortingspolitikerne uten at hennes departement får være til stede.

 

- Dette vitner om manglende forståelse for hvordan et demokrati skal fungere. Sp-lederen fremstår som verre enn Ap på sitt verste når det gjelder å kontrollere hver minste detalj, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Aftenposten.
Tidligere samferdselsminister Odd Einar Dørum (V) stemmer i:

- Panisk detaljstyrende, sier han.
- Helt uhørt, sier Høyres samferdselspolitiske talsmann Trond Helleland.

- Dette føyer seg inn i et mønster. Regjeringspartiene lukker seg inne, sier transportkomiteens leder Per Sandberg (Frp).

- Man kan ikke behandle et statlig eid selskap som om det var en avdeling i Samferdselsdepartementet. Dette er et forsøk på å bremse en naturlig informasjonsflyt i samfunnet, og det hindrer opposisjonen i sitt arbeid, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Heller ikke NSBs konsernsjef Einar Enger liker Navarsetes påfunn. Han mener NSB må kunne uttale seg i det offentlig rom og på forespørsel fra politiske partier og interesseorganisasjoner.

Navarsete forstår ikke så mye av kritikken.

- Her er det ikke skjedd noe nytt i det hele tatt, sier hun, og mener forslagene til nye retningslinjer bare er en del av et etatsstyringsprosjekt som har pågått i administrasjonen lenge. Prosjektet baserer seg på middelalderfilosofen Augustins fyldige rapport om etatsstyring og eierskapsutøvelse.